Loopgroepen

Robert Bakker van Fysiosport Centrum FITT traint en begeleidt drie loopgroepen.

Bij de maandagavondgroep begeleidt Robert lopers die zich op de halve marathon of de tien kilometer voorbereiden. Robert: 'Er zit een opbouw in. Het is niet alleen lopen, we doen allerlei oefeningen om de algehele conditie te verbeteren. Conditie bestaat uit onderdelen. Daarom doen we oefeningen in lenigheid, coördinatie, kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen, zodat je daarin sterker wordt. Want op het moment dat één van die pijlers van je conditie zwakker wordt, ga je dat ergens anders compenseren. Met als gevolg dat je harder gaat werken op dat punt en meer kans hebt op een blessure. Er zit veel afwisseling in de oefeningen. We doen heuveltraining, intervaltraining en allerlei andere vormen. Ook de looptechniek krijgt veel aandacht. Hoe je de voeten neerzet, de stand van de knieën, etc. Een verkeerde techniek leidt tot overbelasting. Als je je voet verkeerd neerzet, ben je jezelf constant aan het afremmen. Met een goede looptechniek kun je je mindere punten compenseren. Veel mensen lopen te hard van stapel. Ze willen meteen de tien kilometer onder het uur lopen. Zonder er bij stil te staan dat het een heel eind is. Tienduizend stappen. Als je die steeds verkeerd zet, dan krijgt je geheid blessures. Veel mensen die enthousiast zijn begonnen, raken geblesseerd en stoppen. Zonde. Met deze loopgroep voorkom je dat.'

Bij de groep van donderdagavond begeleidt Robert sporters die na een blessure of revalidatie het lopen willen oppakken. 'Bijvoorbeeld na knie- of kruisbandletsel of botbreuk. We beginnen rustig, een minuutje hardlopen, vier minuten wandelen en dat geleidelijk opvoeren. Ook hier veel aandacht voor techniek en houding, want dat is voor mensen die terugkomen van een blessure nog veel belangrijker. Je lijf reageert anders als je het weer gaat belasten. Na een botbreuk kan de stand van het been iets anders zijn. Voldoende kracht, een goede coördinatie en stabiliteit zijn van belang. En dat je er vertrouwen in krijgt dat het kan. Want lopen is ook een mentaal verhaal.

De derde groep die Robert begeleidt zijn mensen met burn out en depressieklachten. 'Veel mensen gebruiken medicijnen. Het is bewezen dat matig tot intensief sporten een positieve uitwerking heeft op dit soort klachten en dat er veel minder behoefte is aan medicatie. Bij Running Therapie, ontwikkeld door Bram Bakker, bouw je de conditie op van helemaal niets naar een half uur hardlopen achter elkaar. Eerst onder begeleiding en uiteindelijk zelfstandig. Drie keer in de week. Eerst vooral wandelen, met oefeningen en een opbouw naar hardlopen. Mensen bij wie de pijp helemaal leeg is, krijgen weer volop energie. De cursus duurt tien weken.

Fysiosport Centrum FITT, Schoorwal 59, 1791HM Den Burg, tel. 314968, info@fittexel.nl, www.fittexel.nl.