De stoomboot van Sinterklaas meert zaterdag af in Oudeschild.
De stoomboot van Sinterklaas meert zaterdag af in Oudeschild. Foto: Jeroen van Hattum

Sinterklaas arriveert zaterdag op Texel

De intocht van Sinterklaas belooft zaterdag 15 november weer een groots festijn te worden. Om 12.30 uur meert de stoomboot af in Oudeschild, waarna Sint en zijn Pieten zich over het eiland verspreiden.

Het ontvangstcomité heeft veel voorbereiding gestoken in een vlekkeloos verloop van de komst van de goedheiligman. Ondanks zijn hoge leeftijd, is Sinterklaas weer vastbesloten het eiland aan te doen. Over de kleur van de Pieten doen in de landelijke media allerlei geruchten de ronde, maar onze Spaanse correspondent heeft uit betrouwbare bron begrepen dat de Pieten op Texel er niet anders uit zullen zien dan voorgaande jaren.

Zwart van de mensen zal het waarschijnlijk ook zien op de haven en op de dijk, wanneer de stoomboot de haven van Oudeschild binnenvaart. Het is inmiddels een traditie dat kinderen zich hebben uitgedost als Sint en Piet. Het feest wordt opgeluisterd door muziek van de Klapband. Zodra Sint voet al wal zet, wordt hij officieel welkom geheten door wethouder Eric Hercules. Daarna maakt Sinterklaas in gezelschap van de hoofdpiet een rondje langs de kinderen en neemt hij verlanglijstjes in ontvangst. Pieten zullen met gulle hand strooien uit de zak met pepernoten. Het feest op de haven duurt tot ongeveer 13.30 uur, waarna Sinterklaas en zijn gevolg het eiland op gaan.

Den Burg

Om 14.00 uur start een rondgang met Sinterklaas door Den Burg. De route is als volgt: Koninghal / Elemert / Pieter v. Cuykstr / Keesomlaan / Elemert / Parkstraat STOP bij Moerbeek en STOP bij slager Dros/ Weverstraat /Steenenplaats STOP / Hogerstraat STOP bij Cinema/Gasthuisstraat / De Zes (Gollards) / Kogerstraat / Steenenplaats / Burgerhoutstraat /AH / Waalderstraat / Steenenplaats / Binnenburg / Groeneplaats. De tocht wordt opgeluisterd door fanfare KTF. Na afloop is er in De Lindeboom warme chocola voor de kinderen. Om 14.30 uur begint op de Groeneplaats een feestelijk programma, waarna Sint en zijn gevolg daar om 14.45 uur arriveren. De festiviteiten op de Groeneplaats duren tot 15.30 uur. Aansluitend brengt Sinterklaas een bezoek aan verzorgingshuis de Gollards.

Oosterend

Oosterend verwacht Sinterklaas en de Zwarte Pieten zaterdag om circa 14.00 uur, waarbij hij per boot zijn intocht maakt in het dorp. Hij doet dat aan de Achtertune. Het ontvangstcomité en de kinderen lopen samen met de fanfare van Excelsior en de Percussieband vanaf de Bijenkorf naar de koningslinde op de Achtertune om hen daar op te wachten. Gezamenlijk maken ze een feestelijke ronde door Oosterend, met als feestelijk eindpunt dorpshuis De Bijenkorf.

De Cocksdorp
Sinterklaas brengt zondag 16 november een bezoek aan De Cocksdorp. Hij arriveert daar om 15.00 uur. Men verzamelt zich op het dorpsplein, waarna er een optocht volgt door het dorp met fanfare. Aansluitend is er een viering in Het Eierlandsche Huis.

Den Hoorn

In Den Hoorn maakt Sinterklaas zaterdag 22 november zijn entree, het programma volgt. Gezien alle drukte lukt het Sinterklaas nog niet om direct in De Koog langs te gaan. Hij is in beraad met het ontvangstcomité over een geschikte datum voor de intocht in de badplaats.