Besteding van ton uit IJsland ter discussie

Een buffer voor het sociaal domein of een potje voor maatschappelijke initiatieven. Het zijn twee opties die Texel 2010 en PvdA hebben genoemd om de ton, die over is na de terugkeer van de acht miljoen euro uit IJsland, voor te gebruiken.

Na de verkoop van de vorderingen op Landsbanki een paar weken geleden, bleek na het plussen en minnen van de kosten dat er ruim een ton kan terugvloeien in de algemene middelen van de gemeente. Texel 2010 en PvdA hebben beiden voorstellen gedaan om het geld anders te besteden en die voorstellen komen vanavond (dinsdag) aan de orde in de begrotingsraad. Texel 2010 wil de ton toevoegen aan een bestemmingsreserve voor het sociaal domein dat in 2015 van kracht wordt en de PvdA heeft voorgesteld de ton te bestemmen voor de ondersteuning van maatschappelijke initiatieven.

Volgens de sociaaldemocraten is het verlies van de acht miljoen in 2008 door veel Texelaars als een persoonlijk onrecht ervaren, waardoor het gerechtvaardigd is iets van dat onrecht te compenseren nu het geld terug is. 'Dat gebeurt niet als die ton anoniem in de algemene reserve van de gemeente verdwijnt. Daarom willen we dit deel van de "IJspegels" teruggeven aan de maatschappij.' De PvdA denkt concreet aan initiatieven die de sociale verbinding, onderwijs en zorg op het eiland verder versterken. Volgens de PvdA moet er vóór de zomer van 2015 een methode zijn ontwikkeld hoe het geld eerlijk kan worden verdeeld.

Volgens Texel 2010 kan met de overgebleven ton uitvoering worden gegeven aan een raadbesluit van 18 oktober. De raad besloot toen een bestemmingsreserve voor het sociaal domein aan te leggen. Daar werd toen echter nog geen geld in gestopt. Twee dagen later werd bekend dat de claim op de resterende vorderingen in IJsland was verkocht en dat er een ton over was. Volgens de partij kan dat bedrag nu mooi in de bestemmingsreserve, zodat er geld is om tegenvallers die zich vanaf 2015 kunnen voordoen op te vangen. 'We kunnen ondanks de goede voorbereidingen onverwachte ontwikkelingen en onvoorziene uitgaven niet uitsluiten.'

Het is vanavond aan de politieke partijen in de gemeenteraad om beide voorstellen te bespreken en een besluit te nemen. De begrotingsraad begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Den Burg.