De coverfoto van de CD 'Darkness' van Ed 'Sloppy Tom' van  Bommel
De coverfoto van de CD 'Darkness' van Ed 'Sloppy Tom' van Bommel Foto: Ferre van Bommel

Sloppy Tom: Darkness

'Darkness' is de titel van de nieuwe CD van Sloppy Tom, het alterego van singer songwriter Ed van Bommel. Hij presenteert het album op Struûn Texel, waar hij op vrijdag 21 en zaterdag 22 november optreedt. Daar doet hij ook het project 'Words & Music'.

Nummer twee uit de trilogie 'Dust, Darkness & the Death' is geen carnavalskraker, wel een CD met twaalf songs die Van Bommel zelf heeft geschreven. Een beetje blues, een beetje folk en de sound van de sixties, de tijd waarin hij in Den Haag zijn jeugd doorbracht. Eigen liedjes dus. 'Je begint er aan, je weet ongeveer hoe het moet lopen, maar je weet niet precies waar het eindigt. Maar, net als met het schrijven van een verhaal, het is altijd wel een hele bevalling.' Ook veel knippen en schaven en pijnlijke beslissingen, want dat brengt het proces van weglaten nu eenmaal met zich mee. Toch heeft hij er zo twaalf nummers uit weten te persen, voor de liefhebbers van het genre zeker de moeite en voor de verzamelaars van Texelse geluidsdragers natuurlijk een must.

Ed heeft de CD helemaal zelf ingespeeld, met een beetje hulp van zijn Haagse vriend Cary 'Bluesbird' van Rheenen, met wie hij samen in de schoolbanken zat, die nu een rolletje speelt in het spotje van Telfort en die de mondharmonicapartij heeft ingespeeld. Pim Roos heeft de partijen van Cary opgenomen. Hulp was er ook van plaatsgenoot Gerard Smeenk, die de vioollijntjes inspeelde en zoon Ferre, die een gitaarpartij voor zijn rekening nam.

'Ferre heeft ook de rol van master producer perfect vorm gegeven. Hij was voor mij een grote hulp bij het opnemen en vooral bij het 'editen' van de liedjes. Ook heeft Ferre grotendeels de foto's van het begeleidende boekje vorm gegeven en ook de foto die op de CD zelf staat.' De presentatie bewaart Van Bommel voor Struûn Texel, vanaf dat moment is de CD voor €10,- te koop bij hem thuis (een mailtje naar keidel@texel.com, telefoontje (tel. 316 448) of bij Het Open Boek. Voor wie zijn eerste CD 'Dust' heeft gemist, ook die is daar te koop. Nummer drie 'The Death' zal nog wel enige tijd op zich laten wachten, verder dan de naam van deze laatste in de trilogie is Ed nog niet gekomen. Wellicht doet hij inspiratie op tijdens zijn project 'Words&Music'. 'Het is een programma waarin tekst en muziek op een iets andere wijze gepresenteerd worden dan wij normaal gewend zijn. Gewoonlijk wordt een tekst en muziek uitgevoerd in de vorm van een song. Maar een tekst kan ook anders gepresenteerd worden. Een deel van een roman kan voorgelezen worden of een deel van een novelle. Gedichten zijn bij uitstek geschikt om voorgedragen, gedeclameerd, te worden. En sinds de vijftigers kunnen ook boodschappenlijstjes daarvoor dienst doen, of reclame uitingen. Omlijst deze declamaties met stijlvolle en passende muziek en er ontstaat iets nieuws. Dat is in het kort waar ik met ''Words&Music'' naar toe wil. Het totale programma duurt circa twee keer drie kwartier. Tijdens Struûn doe ik bij Strends End vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur al een gedeelte uit het programma. Dat is per slot van rekening de opzet van het hele Struun gebeuren. De mensen te tonen wat Texel het komend jaar te bieden heeft.'