Een van de testmodules voor de teelt van zeewier gaat te water in de Noordzee.
Een van de testmodules voor de teelt van zeewier gaat te water in de Noordzee. Foto: Noordzeeboerderij

Proef bij Razende Bol met teelt van zeewier

Stichting Noordzeeboerderij is nabij de Razende Bol begonnen met een nieuwe proef om op zee zeewier te telen. De stichting heeft daarvoor deze week teeltmodules vol zeewier in de Noordzee te water gelaten.

De proef moet volgens de stichting inzicht geven in de vraag welke wieren het beste kunnen worden geteeld op 'de ruige Noordzee'. De proef geldt eveneens als een opstap om tot een 'commerciële Noordzeeboerderij' te komen. Het onderzoek gebeurt volgens de stichting met twee verschillende teeltmodules. 'Bij de ene module groeit het wier aan een lange lijn van twintig meter en bij de andere module groeit het wier aan een rond frame van vijf meter doorsnede.' Het wier hangt op zo'n anderhalve tot twee meter diepte en groeit de komende zes maanden met behulp van stromend zeewater, nutriënten en zonlicht. De test loopt tot juni 2015. De stichting verwacht dan de eerste kilo geteelde zeewier van de Noordzee te oogsten.

De volgende stap wordt een proefboerderij op zee die tussen 2015 en 2016 van start moet gaan. 'Ondernemers en onderzoekers kunnen experimenteren en leren met die offshore testfaciliteit.' De stichting zegt momenteel op zoek te zijn naar partners die kansen zien in de proefboerderij. De finale stap moet uiteindelijk de eerste commerciële Noordzeeboerderij worden. 'Dat wordt een gemengd bedrijf met zeewier en schelpdieren samen met bijvoorbeeld getijde- of windenergie.' Data worden nog niet genoemd. 'Om de kansen van zeewier te benutten is veel tijd, geld en energie nodig.'

Stichting Noordzeeboerderij is een platform waarin inmiddels de bedrijven Schuttelaar & Partners, Hortimare, Ecofys, ECN, The Dutch Weed Burger, Veggie In Pumps en Stichting Natuur & Milieu samenwerken. Het NIOZ en IMARES zijn er ook bij betrokken. De stichting werd in 2012 opgericht door Ecofys, Hortimare en ATO, een organisatie voor het aanjagen van duurzame technologie. Toen ging er ook al apparatuur de zee op om te testen met zeewier. Met crowdfunding is €10.000,- opgehaald voor de nieuwe proef en de stichting heeft er ook zelf geld ingestoken.

Zeewier is al langere tijd in beeld als grondstof voor voeding en alternatieve brandstof. Bij het NIOZ wordt sinds vorig jaar ook al geëxperimenteerd met de teelt van zeewier in het in april officieel door koning Willem-Alexander geopende Zeewiercentrum. Dat ligt op 't Horntje en beschikt over 26 tanks met elk een inhoud van 1600 liter waarin onder verschillende omstandigheden zeewier kan worden gekweekt. Dan gaat het onder meer om zeesla, vingerwier en suikerwier. Het NIOZ liet eerder weten dat zeewier in de toekomst een belangrijke rol kan spelen in de zogeheten 'Biobased Economy'. Dat begrip staat voor een economie die niet langer op fossiele brandstoffen draait, maar waarin biomassa als zeewier een centrale rol speelt. Zeewier stond in september ook al op de menukaart van Texel Culinair.

Noordzeeboerderij wijst erop dat voor het kweken van zeewier geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of zoetwater nodig is. 'Het biedt ook de mogelijkheid voor multifunctioneel ruimtegebruik van de zee. Volgens de stichting kan een Noordzeeboerderij goed worden gekoppeld met windmolenparken op zee.