Mattanja Joy Bradley, één van de artiesten op Struûn Texel 2014.
Mattanja Joy Bradley, één van de artiesten op Struûn Texel 2014. Foto: Bron: Struûn Texel

Struûn in twee dorpen

Struûn Texel pakt groot uit op de tweede editie op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 november. Circa 200 acts met meer dan 700 artiesten op 22 podia. In Den Burg en ook Oosterend doet dit jaar mee. 'Voor elk wat wils en veelbelovend aanstormend talent.'

Struûn Texel betekent een weekendje 'strunen': rondneuzen wat er allemaal te beleven valt op de diverse podia. Het gratis festival biedt een vooruitblik op de vele evenementen op Texel in 2015. Naast lokale 'performers' komen er artiesten uit het hele land. Onder meer de bands Landmark 105 en Livingroom Heroes, singer-songwriters Mattanja Joy Bradley, Celine Cairo, Eva Almagor, Anouk Visée en Marit Trienekens, The Lasses (folkduo), klassiek koor Canto Chiaro, popkoor Noisy Voices (Amsterdam), toneelgroep Sterrenstof (met Roos Dros), het hilarische theater Zij van Hiernaast, Judith's Pianoshow, Lia Ono & jazzpianist Jonn Reyna (op de 'Vleugel van Ed'), coverband Final Touch, The Journeymen (blues uit Den Helder), bluesgitarist Jay-P & Band en het Comedy Café. De cabaretoptredens zijn gecentreerd in Cinema Texel, Rotisserie 't Kerckeplein en de bussen. Voor de jeugd is er onder meer Poppentheater 't @penstaartje en een workshop 'Verse vis maken'.

De deelname van Texel is groot. Zo zijn Artex, KTF, Excelsior (annex Malletband), Texels Vrouwenkoor, jazzkoor Vocal Attraction, trompettiste Roxi Jasper, duo Frans & Lies en meezingkoor De Paradijsvogels van de partij. Ook tal van Texelse bands verlenen hun medewerking, variërend van blues (Jugbros, Hip Shake) tot swingende optredens van Switch, Suitcase en Dots & Dolls (als The Pointer Sisters). Jong talent is vertegenwoordigd via o.a. Tidal Wave, Foot-C en Goodbye Mosquito. Ook komt er in Den Burg een strandtent met zonnige presentaties en dansmuziek van o.a. een salsaband en DJ Rogier. Overige Texelse optredens: Popkoor Texel, CarenZ, Anyway, Sloppy Tom, de Texelse Goochelaar, Just4Fun, Edwin 'Blues' Bakker, Lighthouse Blues, Sam and the Tubeman, Nel Bruin & Jan Beijert, A-team en Popschool Texel, Kamerkoor Artex, Oudeschilder Visserskoor, Jonna van den Wijngaard, Duo Aan Zee, Gone to the Beach, Time Will Tell & Guests, Mirre Valkenburg & Alvaro Ruiz, Martine de Ruijter & Jelmer Bot. Acts zijn voor een breed publiek: van cabaret en theater tot pop, blues, jazz, koorzang en optredens voor de jeugd. Horecabedrijven worden omgebouwd tot theater en er zijn overdekte podia in stevige tenten. Ook in kerken zijn optredens. Tussen beide dorpen rijden bussen waarin kleine optredens plaatsvinden. In totaal zijn er elf podia in Den Burg, vijf in Oosterend en zes in de bussen. Tot de 'rijdende voorstellingen' behoren cabaret-optredens (stand-up comedians), akoestische muziek, verhalen en een quiz over 600 jaar stadsrechten. Straten en gebouwen worden verlicht door professionals van Ampco Flashlight. De organisatie krijgt veel - onmisbare - steun van sponsors en vrijwilligers. Bedoeling van Struûn Texel is de toeristische aantrekkelijkheid van het eiland in de donkere periode van het jaar te vergroten en een voorproefje te geven op het volgende jaar. Alle acts staan op www.struuntexel.nl. Vrijdag 14 november wordt het programmaboekje verspreid.