Ferry Zwanenburg start de bouw van het kerkcentrum in Den Hoorn.
Ferry Zwanenburg start de bouw van het kerkcentrum in Den Hoorn. Foto: Jeroen van Hattum

Bouw nieuw kerkcentrum gestart

De bijna 92-jarige Ferry Zwanenburg heeft woensdagmiddag de officiële start van de bouw van het nieuwe kerkcentrum in Den Hoorn verricht.

Met een hydraulische boor boorde hij op de bouwlocatie naast het Hoornder kerkje een gat van circa achttien meter diep in de grond, waarna daar beton in werd gestort. In totaal komen er bijna vijftig van die palen als fundament. Zwanenburg had de eer te beginnen, omdat hij het oudste operationeel kerklid van de hervormde gemeente Waal, Koog, Den Hoorn is. Bart Scholten, voorzitter van de kerkvoogdij, las voor de gelegenheid een gedicht over Den Hoorn van Piet Schneider voor. Er waren diverse Hoornders op de plechtigheid afgekomen. Het nieuwe kerkcentrum aan de Kerkstraat moet een ondersteunende plek worden voor activiteiten in het Hoornder kerkje. 'We hebben daar inmiddels zo'n veertig tot zestig concerten per jaar', aldus Scholten, 'en dan is het wel prettig als je bijvoorbeeld in de pauze even naar de wc kunt en een ruimte hebt om bij elkaar te komen.' De kerk biedt ook geregeld onderdak aan bijvoorbeeld bruiloften en begrafenissen.

Het nieuwe kerkcentrum komt op de plek waar eerst de oude stolp van Jaap Lap en een woonhuis stonden. Die zijn in oktober gesloopt. Het centrum, dat een oppervlake van ongeveer vierhonderd vierkante meter krijgt, bevat een ontmoetingsruimte en krijgt twee 'bedrijfswoningen' voor de predikant en de koster/beheerder. De ontmoetingsruimte wordt voorzien van een houten vierkant en vides aan de zijkant. Aan de buitenkant wordt het centrum opgetrokken uit rode baksteen en krijgt het het uiterlijk van een stolpboerderij. Het gebouw is ontworpen door Architektenburo Jan Kramer in Petten en wordt gebouwd door hoofdaannemer Pronk uit Warmenhuizen. Dat bedrijf verzorgde eerder al de restauratie van de toren van de hervormde kerk in De Koog. Pronk werkt in Den Hoorn samen met Texelse onderaannemers. De welstand en de monumentencommissie gaven beiden hun goedkeuring aan het gebouw. Bedoeling is dat het kerkcentrum vóór de kerst onder kap zit en dat het in maart of april klaar is. Het centrum krijgt aan de zijde van het Hoornder kerkje een grote glazen wand, zodat mensen binnen een vrij uitzicht op de kerk hebben.