Kavelruil Eendenkooi zorgde er onder meer voor dat de melkveehouderij (in aanbouw) van de familie Kuip een huiskavel van 40 hectare heeft.
Kavelruil Eendenkooi zorgde er onder meer voor dat de melkveehouderij (in aanbouw) van de familie Kuip een huiskavel van 40 hectare heeft. Foto: Gerard Timmerman

Kavelruil Eendenkooi geeft boer de ruimte

De kavelruil Eendenkooi waarvoor vijf betrokkenen dinsdag de notariële akte tekenden levert voordeel op in meerdere opzichten. Zo heeft de nieuwe melkveehouderij van de familie Kuip op Zuid-Haffel nu een huiskavel van veertig hectare.

Naast Kuip zijn kaasmakerij Wezenspyk, de roomskatholieke parochie, de familie Duin van de Baronie en Natuurmonumenten betrokken bij de kavelruil. Het betreft grond op Zuid-Haffel en de omgeving van de Nieuwlanderweg. De kavelruil dankt zijn naam aan de eendenkooi aan de Zuid-Haffel, waar de ruiling zich omheen afspeelt. In totaal verwisselt ruim 38 hectare van eigenaar.
De basis voor de ruil ligt in 'overtollig' onroerend goed dat Natuurmonumenten in polder Waalenburg afstoot. De familie Kuip, die moest wijken voor uitbreiding van de natuur in Waalenburg, en Witte van Wezenspyk zagen mogelijkheden te ruilen als voor Witte een tweede bedrijfslocatie kon worden gerealiseerd. De oplossing lag in de verkoop van de agrarische opstallen van Natuurmonumenten op de hoek Nieuwlanderweg aan de Pijpersdijk, waarvoor Kuip de grond die aansluit bij dit bedrijf afstoot. Dit levert een bedrijfslocatie op van ruim 13 hectare. Doordat de kerk meedoet aan de ruil ontstaat voor Kuip op Zuid-Haffel een huiskavel van ongeveer 40 hectare. In totaal komt de verbetering van de agrarische structuur voor de ruiling uit op een oppervlak van bijna 100 hectare.
In de afgelopen zes jaar is bij Stivas (Stichting Ter Verbetering van de Agrarische Structuur) speciale aandacht geweest voor project Kavelruil Texel, met als doel tot verbetering van de agrarische structuur op Texel te komen. Kavelruil de Eendenkooi vormt het sluitstuk van deze extra inzet. De afgelopen jaren is ook intensief onderzoek gedaan naar een veelomvattende kavelruil rond Oosterend. Maar deze grondruil heeft de eindstreep eind 2010 niet gehaald. 'Projecten als kavelruil de Eendenkooi hebben de afgelopen jaren toch voor noemenswaardige verbetering van de agrarische structuur gezorgd', stelt Stivas. Het project Kavelruil Texel eindigt eind 2014. Wel blijft het initiëren van nieuwe kavelruilen mogelijk. Het initiatief hiertoe zal echter, meer dan in de afgelopen jaren, bij de ondernemers vandaan moeten komen.
De deelnemers in de kavelruil Eendenkooi profiteren op de valreep nog volop van de
financiële voordelen die kavelruil biedt. De kavelruil valt onder de zogeheten POP2-vlag. Dit wil zeggen dat naast een provinciale bijdrage ook uit het Europees Landbouwfonds wordt geput om de notaris- en kadasterkosten te vergoeden, evenals een deel van de kosten voor de benodigde aanpassingswerken. Ook de begeleiding door Stivas wordt uit deze gelden gefinancierd. Bijkomend voordeel in deze ruil is, dat ook vrijstelling op overdrachtsbelasting voor gebouwen wordt verkregen van de Belastingdienst.

Met de verplaatsing van de melkveehouderij van de familie Kuip van de Nieuwlanderweg naar Zuid-Haffel hebben nu alle (melk)veebedrijven in dit gebied elders op het eiland een plek gekregen. Eerder verhuisden bedrijven van Rikkenberg, The Eagles Ranch en Witte van de Voorzorg naar een andere locatie. De Reiger niet, dat bedrijf werd beëindigd. De afgelopen maanden is onderzoek gedaan dat verband houdt met de voorgenomen uitbreiding en inrichting van het natuurgebied. In 2006 werden afspraken gemaakt over Waalenburg.