IMARES vertrekt in 2015 naar overkant

Wageningen IMARES neemt in juni 2015 zijn intrek in het gebouw van de Zeevaartschool in Den Helder.

Dat hebben de Raad van Bestuur van het wetenschappelijk onderzoeksinstituut en Woningstichting Den Helder met elkaar besloten. Bedoeling is dat de vestiging van IMARES op Texel dan ook naar Den Helder verhuist. 'Het is ons streven alles op één locatie te hebben', aldus een woordvoerder van IMARES, 'maar het kan best zijn dat we op Texel toch ook nog ruimte willen houden.'

Het onderzoeksinstituut is sinds een aantal jaren gevestigd in de gebouwen van het NIOZ op 't Horntje. In 2007 viel in Wageningen al het besluit dat het op een dag naar Den Helder zou gaan. Texel was destijds in de race om alle noordelijke vestigingen van het toen nieuw opgerichte IMARES naar 't Horntje te krijgen, maar volgens de Raad van Bestuur was Den Helder beter als vestigingslocatie in verband met de bereikbaarheid voor medewerkers en relaties. Er was toen ook al sprake van dat er wat ruimte op Texel zou worden aangehouden.

Aanvankelijk werd nieuwbouw op Fort Harssens bij de boot beoogd, later viel het oog op het karakteristieke gebouw waar de Zeevaartschool in heeft gezeten. Voordat IMARES zijn noordelijke vestigingen daar bundelt, wordt het pand eerst verbouwd. Binnen wordt het aangepast en buiten op het parkeerterrein komt een aanbouw voor onder meer laboratoria.


Texelaars bij

reddingsoefening

Een groep Texelaars heeft maandagavond meegedaan aan een grote reddingsoefening in de haven van Den Helder.

Daar waren zogenaamd twee schepen met elkaar in botsing gekomen, waarna er meerdere slachtoffers waren. Op het ene schip brak zogenaamd brand uit en de andere begon water te maken. De Beursplein uit De Cocksdorp en de Cornelis Dito uit Oudeschild deden mee aan de oefening en de slachtoffers werden gespeeld door meerdere Texelse Lotussen en leden van het Texelse SIGMA-team.

De KNRM hield de oefening om te oefenen met de Helderse brandweer. Die is leidend als er een calamiteit plaatsvindt in de haven. De KNRM zorgde er onder meer voor dat de brandweer over het water bij het schip kwam en de redders moesten zich ontfermen over de slachtoffers. De oefening verliep goed en maakte duidelijk dat communicatie bij een calamiteit altijd een punt van aandacht is.