Zaak uitgaansgeweld vertraagd

De rechtszaak tegen een van heftig uitgaansgeweld verdachte Heerhugowaarder (27), die afgelopen voorjaar in De Koog een vrouw aftuigde en drie mannen klappen gaf, krijgt eind januari pas zijn beslag. Dan is naar verwachting de psychiatrische rapportage klaar naar aanleiding van zijn gedwongen opname in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Dinsdag bleek dat de afwikkeling van de zaak wekenlange vertraging oploopt doordat het dossier van de verdachte heeft liggen verstoffen in het gerechtsgebouw. Nadat de rechtbank op 15 augustus in een tussenvonnis besloot de man ter observatie te laten opnemen, duurde het nog zes weken voordat hij bij de kliniek werd aangemeld. Daardoor kon hij pas aansluitend op de zitting van dinsdagochtend worden opgenomen.

Advocaat A. Baumgarten vroeg de rechtbank om die reden de gevangenhouding van zijn cliënt op te heffen en een dikke streep te halen door de opname in het PBC. 'Begin augustus eiste het Openbaar Ministerie acht maanden cel tegen mijn cliënt, met aftrek van voorarrest. Als de rechtbank die eis had overgenomen, dan had mijn cliënt tot eind dit jaar gezeten en was hij daarna vrij man geweest. Nu verblijft hij tot eind dit jaar in het PBC en kan hij daarna terug naar de gevangenis totdat de rapportage gereed is.'

De rechtbank wees het verzoek van de raadsman af. De verdachte moest het afgelopen jaar meerdere malen voorkomen wegens geweldsincidenten, maar is nooit nader psychologisch of psychiatrisch onderzocht. De rechtbank besloot hier half augustus wel toe om bij de strafbepaling eventueel een tbs-maatregel te kunnen opleggen. De rechtbank wil wel zoveel mogelijk spoed betrachten bij de afhandeling. Die moet nu 30 januari zijn, een ruime maand na het zes weken durende observatieonderzoek.

De Heerhugowaarder ging afgelopen voorjaar in De Koog vanuit het niets helemaal los op een blonde vrouw, die buiten op straat stond te praten. Hij tuigde haar volledig af. Drie mannen die te hulp schoten kregen klappen en een agent werd bedreigd. De verdachte verklaarde later dat hij het slachtoffer had aangezien voor een vrouw die eerder op de avond in een café voor de lol een paintballgeweer op hem had gericht.


Collecte

In de week van maabdag 10 tot en met zaterdag 15 november wordt er op Texel gecollecteerd voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De NSGK helpt gehandicapte kinderen om drempels te slechten..