ZDH op karakter naar eerste zege

ZDH heeft eindelijk eerste zege geboekt. De Hoornders wonnen in de achtste competitieronde op eigen veld met 2-1 van Nieuwe Niedorp en namen meteen afscheid van de laatste plaats op de ranglijst. Vooral na rust was het spel slordig en onrustig, maar de ploeg hield 'op karakter' stand.

De wedstrijd was van groot belang. ZDH had nog maar één punt verzameld, de tegenstander ook pas vier. Daartussen op de ranglijst stond nog DWOW met drie punten. Duidelijk was er moest worden gewonnen. Na twaalf minuten kwam ZDH op achterstand. De spits van Nieuwe Niedorp draaide bij Hans Berbée weg. Die wist het schot twee keer te blokken, maar bij de derde inzet verdween de bal in het doel: 0-1. Een flinke domper voor de Zwaluwen, die veel moeite hadden de bal in de ploeg te houden. Toch werd het halverwege de eerste helft 1-1. Scheidsrechter Franca Overtoom constateerde een overtreding van de keeper op ZDH-spits Jelmer Bomas en floot voor een penalty. Bomas vond vanaf elf meter eerst nog de keeper op zijn weg, maar was er als de kippen bij om de bal er daarna alsnog in te schieten. Twee minuten later kwam ZDH zelfs op voorsprong. Linksback Guido Boogaard legde de bal met een fraaie boog over de verdediging, waar Mike de Bruijn eerst op de keeper stuitte, maar de terugkaatsende bal met het hoofd over de doellijn kon werken. Na rust gingen de gasten met de wind in de rug op zoek naar de gelijkmaker. Al snel kwam ZDH met de rug tegen de muur te staan. Gaandeweg groeide keeper Daniël Bakker uit tot de man van de wedstrijd. Hij verrichtte enkele uitstekende reddingen en was ook attent door een paar keer goed zijn doel uit te komen. Een prima wedstrijd speelde ook de 17-jarige Timo Westdorp, die een kwartier na rust inviel voor De Bruijn en zich op het middenveld knap staande hield. Ook junioren Kenny Witte en Jurre Daalder lieten zien dat ZDH er bij een invalbeurt niet bij voorbaat zwakker op wordt. Onder druk van de spanning werd de wedstrijd een stuk harder, maar ook na zware overtredingen hield Overtoom de kaarten op zak.

Lezing Gouden Eeuw

Kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin geeft donderdag 13 november bij Artex – Kunstenschool Texel een kunstlezing over de Gouden Eeuw. Daarin wordt de rijkdom van de periode uit de doeken gedaan: de grote en kleinere meesters, de genres en de ontwikkeling in stijl en betekenis. De lezing duurt twee uur en start om 20:00 uur. De entree bedraagt €10,-, incl. koffie/thee. Reserveren is gewenst (via Artex).