Gemeente tekent zorgcontracten met jeugdhulp en ondersteuning

De gemeente heeft de overeenkomsten met zorgaanbieders voor volgend jaar zo goed als rond. Dat heeft een woordvoerder gisteren laten weten.

Zaterdag 1 november was een cruciale datum. Gemeenten in het hele land moesten voor die datum de contracten met aanbieders in de jeugdhulp en de maatschappelijke ondersteuning rond hebben. De gemeente is daar vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor. Volgens de woordvoerder werden de contracten vrijdag getekend in Schagen door een medewerker die namens Texel gemachtigd was met zorgleveranciers in de jeugdhulp en de maatschappelijke ondersteuning te onderhandelen en contracten af te sluiten. 'Een paar contracten zijn op de post gegaan en moeten nog binnen komen, maar met die partijen was ook overeenstemming.' Volgens de woordvoerder zijn met voornamelijk bestaande aanbieders contracten afgesloten. 2015 staat te boek als overgangsjaar, waardoor bijvoorbeeld kinderen volgend jaar het recht behouden op de zorg waarvoor ze nu al een indicatie hebben. Dat loopt tot uiterlijk 1 januari 2016. Op het gebied van de jeugdhulp hebben Texel, Hollands Kroon en Schagen samen opgetrokken. Den Helder volgde daar een eigen pad met de inkoop van zorg. Een een nieuwe aanbieder van zorg op Texel is De Skuul op 't Horntje geworden. Die gaat vanaf volgend jaar individuele begeleiding verzorgen.


Opnamestop

Ecomare heeft aangekondigd te stoppen met de opname van zeehonden voor het gebied van Den Helder tot IJmuiden en van Den Helder tot Wieringen. Dat is voorlopig het resultaat in een al langer lopende discussie tussen Ecomare en het ministerie van Economische Zaken over de maximale opvangcapaciteit voor zeehonden. Ecomare zegt op het moment met de rug tegen de muur te staan.