Bedrijfs- en jachthaven krijgen geen natuurbestemming

De bedrijfshaven en jachthaven van Oudeschild krijgen wat b en w betreft geen natuurbestemming, zo blijkt uit het bestemmingsplan Oudeschild dat binnenkort wordt vastgesteld.

Volgens artikel 19 van de Provinciale Ruimtelijke Verordening is de bedrijfshaven en een deel van de jachthaven aangewezen als Ecologische Hoofdstructuur en zou daarom een natuurbestemming moeten krijgen. B en w geven daaraan geen gevolg omdat door het gebruik als haven geen sprake kan zijn van ecologische waarden. Het bestemmingsplan voorziet ook in de aanleg van een theetuin voor Buurtje 3-5 omdat over een daarvoor gevraagde vergunning niet op tijd is beslist zodat de vergunning 'van rechtswege' is verleend.

Plan Den Hoorn

Het voorontwerp voor het nieuwe bestemmingsplan van Den Hoorn ligt tot 15 december ter inzage. Daarin onder meer aandacht voor parkeren achter de supermarkt en een gemengde bestemming voor de Herenstraat en de Naalrand.

Op 13 november is een inloopavond voor een nadere toelichting aan belangstellenden. Het college is akkoord gegaan met het voorontwerp, echter met enkele afwijkingen van bestaand beleid. De Herenstraat krijgt tot de Naalrand een gemengde bestemming en het vervolg van deze route kan tot halverwege het Klif via een wijzigingsprocedure de bestemming maatschappelijke voorzieningen krijgen. Ook biedt het plan ruimte voor het Loodsproject en er komt een wijzigingsbevoegdheid om een wat groter dorpsplein te ontwikkelen. Hier komt een extra bouwvlak met een woonbestemming en een mogelijkheid bestaande bouwvlakken te verschuiven, zonder het straatbeeld of het beschermd dorpsgezicht aan te tasten. Achter de supermarkt kan parkeerruimte komen. Drie agrarische locaties die niet zo worden gebruikt krijgen een woon- of maatschappelijke bestemming.