De boet aan de Duykerdam wordt gesloopt.
De boet aan de Duykerdam wordt gesloopt. Foto: Jeroen van Hattum

Boet aan Duykerdam gesloopt

De schapenboet die aan de Duykerdam in Den Burg nog tussen de huizen stond, is deze week gesloopt.

Westerlaken begon dinsdagochtend in opdracht van Van Strien Bouw van Wouter van Strien met de sloop. De boet wordt in opdracht van de Stichting Skéép & Lantskap herbouwd bij Wezenspyk aan de Hoornderweg om onderdeel te worden van een een nieuw openluchtmuseum over de schapenteelt op Texel.

Volgens bevindingen van Gelein Jansen en Sjaak Schraag gaat de historie van de boet terug tot 1832. De krant berichtte daar in 2010 over. In het Veldnamenboek van Schraag komt de boet naar voren met onder meer de namen Simon Festerboet en de Jan Luitsenboet. In 1953 werd de boet eigendom van de gemeente. Het gebouw stond inmiddels leeg. Vroeger was de boet in gebruik bij de Stichting Beeldwerk van Rob Valkenburg, Nel Bruin en Bart Heijnen die hem toen gebruikten als theater-atelier en opslagruimte voor voorstellingen.

Een oorlogsrijm uit 1945 dat binnen op de muur staat gekerfd, blijft behouden, Dat krijgt volgens Anton Witte van Wezenspyk en de stichting Skéép & Lantskap ook weer een plek op de nieuwe locatie van de boet. De ruimte die vrijkomt aan de Duykerdam wordt volgens de gemeente bouwrijp gemaakt, maar is verder nog niet op de markt. Dat gebeurt vermoedelijk volgend jaar als de bestemming van het stuk grond is aangepast.