In het midden (met plat dak) verpleeghuis Hollewal en daarachter de Gollards in Den Burg.
In het midden (met plat dak) verpleeghuis Hollewal en daarachter de Gollards in Den Burg. Foto: Ton Zegers

Zelfstandig wonen met zorg in de buurt

Nee, de Gollards en verpleeghuis Hollewal in Den Burg gaan nog niet dicht, maar het verandert de komende jaren allemaal wel. Die boodschap gaf Omring tijdens een bijeenkomst met de politieke partijen op het gemeentehuis duidelijk af.

Het klinkt uiteraard niet prettig om te horen dat de Gollards en het verpleeghuis na 2021 niet meer worden geƫxploiteerd, maar Omring komt in ieder geval zeven jaar voordat het zover is met de boodschap. Alternatieven worden ook genoemd: de zogeheten woonconcepten 'Wonen met een Plus' en 'Beschermd Wonen moeten tegen die tijd hun opwachting hebben gemaakt'. Volgens de presentatie die Jolanda Houtenbos van Omring aan de politieke partijen gaf, kunnen ouderen straks in beide alternatieven op zichzelf wonen in bijvoorbeeld een appartement in een wooncomplex. Gesproken werd van huurprijzen die betaalbaar zijn voor mensen met een AOW.

Bij 'Beschermd Wonen', genoemd als alternatief voor het verpleeghuis, is er 24 uur per dag zorg aanwezig en wordt ernaar gestreefd per acht tot tien personen een buurtkamer te hebben voor gezamelijke activiteiten. De appartementen moeten toegankelijk zijn voor rolstoelen, technologie hebben om via bijvoorbeeld een beeldscherm zorg te kunnen bieden (domotica) en voorzien zijn van badkamers die geschikt zijn om hulp te verlenen.

Dat geldt in feite ook voor het concept 'Wonen met een Plus', een alternatief voor het verzorgingshuis. Verschil is dat daar geen buurtkamers worden genoemd en er ook niet 24 uur per dag zorg aanwezig is. De zorg is oproepbaar en ook afhankelijk van de hoeveelheid zorg die iemand krijgt toegewezen. Bedoeling is dat Wonen met een Plus-huizen algemene ontmoetingsruimten krijgen voor bijvoorbeeld gezamenlijk eten en andere sociale activiteiten.

Woontij werd tijdens de presentatie genoemd als partij waarmee Omring wil praten om te bezien wat de mogelijkheden zijn om de concepten 'Wonen met een Plus' en 'Beschermd Wonen' op Texel te realiseren. Directeur Jan van Andel van Woontij liet weten mee te willen denken over de vraag. 'Dat is onze taak als woningcorporatie.' Hij wees erop dat Woontij zelf inmiddels een concept heeft met zelfstandige woonruimten van vijftig vierkante meter en gedeelde gezamenlijke ruimten. Dat concept wordt al gehanteerd bij de beoogde nieuwbouw van de Texelse Reede in Den Burg West en het nieuwe Bliedhuis dat op de plek van de Buitelboet aan de Burdetstraat in Den Burg moet komen. Volgens Van Andel zijn de appartementen uitwisselbaar en krijgen ze ook huurprijzen die betaalbaar zijn voor mensen met een AOW of mensen die een Wajong-uitkering hebben. Op het moment heeft de Gollards 108 kamers en drie tijdelijke kamers. Bij de Hollewal is plek voor 42 mensen. Van Andel wijst erop dat Den Burg West de afgelopen jaren al zo is ingericht dat diverse vormen van zorg er gebundeld zijn en worden. Woonstede Nesland heeft zich er ontwikkeld als plek waar mensen zo lang mogelijk op zichzelf kunnen blijven wonen en Texels Belang kwam recent met een idee om op het parkeerterrein aan de Vogelenzang in Den Burg honderd nultredewoningen voor senioren te realiseren. Dat was niet met de begrippen 'Wonen met een Plus' of 'Beschermd Wonen', maar wel ook vanuit de gedachte dat senioren dan langer zelfstandig kunnen blijven wonen met zorgvoorzieningen in de buurt.