Strandexploitanten positief over proef met afvalbakken van strand

Het achterwege laten van vuilnisbakken op het strand is volgens strandexploitanten afgelopen seizoen een succes geweest.

Dat heeft Jacomien Bas van Westerslag, samen met Corina Röpke van Paal 17 en René Jager van Paal 9 en Paal 12 initiatiefnemer van de proef, desgevraagd laten weten. De gemeente plaatste eerder dit jaar op verzoek van strandexploitanten geen afvalbakken op het strand, met uitzondering van het strand bij De Koog. De gedachte was dat gasten bij het ontbreken van een afvalbak geneigd zijn hun rommel weer mee terug te nemen. Als alternatief werd bij elke deelnemende strandopgang een kleine milieustraat geplaatst en er kon afval worden gedeponeerd in de bakken van MyBeach.

Jacomien Bas: 'De Pinksterdagen waren voor ons een belangrijk moment om te zien of de proef zou werken. Als het een bende was, zouden we ermee ophouden, maar er bleek veel minder afval op het strand te liggen dan voorgaande jaren. Daarna hebben we het voortgezet. Bijkomend voordeel was dat de bakken nu ook niet ergens op het strand lagen als het een keer extra hoog water was geweest.'' Aan het begin van de proef klonk nog veel kritiek op het achterwege laten van de afvalbakken.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt half november een evaluatie gehouden om uitgebreid te bekijken hoe het allemaal is verlopen. 'Maar de eerste geluiden die we horen van de exploitanten geven ook aan dat ze positief zijn over de proef.' De evaluatie moet uitwijzen of er een vervolg aan de proef wordt gegeven. Een van de exploitanten liet eerder dit jaar in de krant weten dat er bij de kleine milieustraten nog terrein valt te winnen als het gaat om het gescheiden inleveren van afval. In de praktijk werd rommel er vaak bij elkaar in één zak achtergelaten.