'Semi-permanent van april tot november'

Geen permanente vakantiewoningen op Kogerstrand en geen onderzoek naar het ontwikkelen van een alternatieve, passende bestemming voor de duincamping. Wél gaat het college kijken welke mogelijkheden het huidige bestemmingsplan biedt tot verruiming van de exploitatie.

Over het begrip semi-permanent dat door de aanvrager werd gebruikt, circuleerden woensdag in de raad meerdere interpretaties. Marjan de Groot (Sterk Texel): 'Volgens De Krim is dat ongeveer twintig jaar, maar volgens de raad tussen 1 april en 1 november, niet jaarrond dus.' VVD'er Peter van Sijp herinnerde aan de verkiezingsenquête van de Texelse Courant. 'Op de stelling ''Meewerken aan jaarrond accommodatie op Kogerstrand'' vulden de VVD, D66 en Texels Belang 'eens' in en CDA 'neutraal'. Wat is er onderweg gebeurd?', doelde hij op de huidige standpunten. Van Sijp verwees naar het Texels Ondernemersplatform, de horeca van De Koog en andere ondernemersorganisaties. 'Die zeggen allemaal: ''Gooi de deur niet dicht''. Maar het pleidooi van de liberaal om, tegen het advies van het college, toch onderzoek te doen naar een 'alternatieve, passende bestemming' voor de duincamping, was vergeefs. De overgrote meerderheid vindt dat De Krim bínnen de huidige bestemming naar betere exploitatiemogelijkheden moet zoeken en dat de camping 's winters weer leeg moet. Remko van de Belt (PvdA): 'We zijn niet tegen veranderingen, maar dat betekent niet altijd meer. Misschien soms wel minder, waardoor er uiteindelijk meer overblijft.' Henk Jonker (Texel 2010): 'Kampeerders tot eind november, daarna is de natuur weer de natuur en lopen we weer tussen de knienenkeutels.' Edo Kooiman (TB): 'We gooien de deur niet dicht, maar juist open. Er zijn veel meer mogelijkheden om het bedrijf daar beter te laten renderen.' Wethouder Hercules: 'Economische argumenten mogen niet de doorslag geven om het beleid te veranderen. Er moet een balans zijn tussen een waardevol landschap en de exploitatie.' Ben Zegeren (CDA) hekelde de opmerking van Iwan Groothuis in deze krant dat de raad kennelijk geen boodschap had aan het economisch belang voor De Koog en Texel. 'De economische kant van het verhaal baart ons wel zorgen. Het moet daar wel leefbaar blijven. Maar hoe? Daar wil ik niet over gaan. Er zijn alternatieven om het verblijf daar mooier te maken.' Hercules: 'Het leeft enorm. Bij ondernemers leefde de angst dat u de deur dicht zo gooien. Maar die zet u juist wijd open.' De eerste initiatiefnemers had zich al gemeld. 'Gisteren kwam er iemand die iets met juthutten wil.'


Nieuwe sporthal

De raad is woensdag 'in principe' akkoord gegaan met de bouw van een nieuwe binnensportaccommodatie ter vervanging van sporthal Ons Genoegen, de Koninghal en op termijn de Beatrixzaal. De investering zit ergens tussen de €2,1 miljoen en 6,8 miljoen. Het college gaat een programma van eisen uitwerken en de aanbesteding van het beheer en de exploitatie voorbereiden.