Anders bekeken

Bring him home

Zaterdag genoten we in de Burght van een gevarieerd jubileumconcert. Het Texels Christelijk Mannenkoor onder leiding van Piet de Reuver vierde zijn 45-jarig bestaan. En deed dat met veel verve en had er zichtbaar plezier in. Een zeer afwisselend programma waaruit de reikwijdte bleek van deze muzikale mannen. Natuurlijk kennen wij ze al jaren, zijn we donateur en fan, de kerstnachtdienst trekt altijd vele mensen op de kerstavond, maar dit totale beeld was heel speciaal en bleef boeiend van begin tot eind. De uitleg en toevoeging van Piet Schneider nam ons mee op de muzikale reis. Wat een spreker is die man. Solisten Rob Manse en Judith Sportel en pianist Jimco Zijlstra tilden het geheel naar een hoger niveau. 'He is the Lilly of the valley' bezorgde ons kippenvel en de medley uit 'Les miserables' ontroerde zeer zeker. De musical uit 1980 naar het prachtige boek van Victor Hugo uit 1862 kwam naar Nederland in 1991. De Nederlandse taalkunstenaar Seth Gaaikema maakte de vertaling en zorgde voor jarenlang succes. Judith zong meerdere stukken en het beroemde 'Bring him home' klonk als een klok door een volle, muisstille kerk. Het was prachtig, te mooi voor woorden, soms schieten woorden tekort, en ben je gewoon stil.

Toen ik de krant opensloeg en las dat Seth Gaaikema was overleden, was ook zo'n moment. Je legt de krant neer, neemt een glas thee - het moet bezinken - en met die gedachte ga je terug in de herinnering. Seth was een fenomeen, hij schreef jarenlang de tekst voor Wim Kan en kwam in de jaren '80 en '90 met geweldige oudejaarsconferences. Ik zie ons nog zitten in de kamer, een volle kring, hapjes, drankjes en oliebollen op tafel. Allemaal de oren gespitst, en benieuwd met wat voor grapjes en liedjes hij nu weer zou komen. Veelal nam hij de politiek op de hak en mijn vader, een vaste Trouw-lezer en volger van de politiek, kon er van genieten. Het was nooit beledigend, hij was een taalvirtuoos en het was heerlijk om er met elkaar om te lachen. Het liedje: 'Wat een spreker is die man' zongen we mee en werd vaak herhaald bij een treffende gelegenheid. Als je bedenkt dat hij: My fair lady, Oliver, Kiss me Kate, Les Miserables, The Phantom, Evita, Miss Saigon en Chicago herschreven heeft, is dat een hele grote bijdrage aan de Nederlandse successen in de musicalwereld. We kunnen de musical heden ten dage bijna niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven.

Een groot applaus klonk zaterdagavond voor het koor met zijn solisten en dirigent. Een toegift kon niet ontbreken. Vandaag een open doek voor Seth, die in vele huiskamers de humor bracht. 'Bring him home' is een mooie toegift.

Jozien