Van jeugdzorg naar jeugdhulp

Vanaf 2015 komt bijna alle jeugdhulp onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Wat betekent dat als uw kind in 2014 hulp krijgt en ook in 2015 hulp nodig heeft?

2015 staat te boek als overgangsjaar. Volgens het overgangsrecht houdt uw kind recht op de zorg die in de jeugdzorg-indicatie staat. Indien mogelijk wordt de zorg gegeven door dezelfde zorgaanbieder als in 2014. Dit overgangsrecht duurt tot de einddatum op uw indicatie, maar uiterlijk tot 1 januari 2016. Op www.hoeverandertmijnzorg.nl kunt u terugvinden welke indicaties (soorten zorg) kinderen en jongeren kunnen krijgen en meer lezen over de veranderingen in 2015.

Er bestaan misverstanden over de nieuwe rol van gemeenten in de jeugdhulp. Hieronder staan de de belangrijkste plus een uitleg hoe het werkelijk zit.

1. 'De gemeente bepaalt straks welke zorg ik krijg.' Antwoord: De gemeente heeft een jeugdhulpplicht. Dit betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat er voldoende goede hulp beschikbaar is. De zorgprofessional bepaalt vervolgens of zorg nodig is en welke zorg u krijgt. Een kind met psychische problemen dat een psychiater nodig heeft, wordt dus niet naar de sportclub gestuurd.

2. 'Als een huisarts een jeugdige verwijst, moet je toch eerst nog langs de gemeente voordat je zorg krijgt.' Antwoord: De gemeente mag zich niet bemoeien met de verwijzing van de huisarts, jeugdarts of medisch specialist. Als je een verwijzing hebt, heb je direct toegang tot de benodigde jeugdhulp. De gemeente mag daar niet tussen zitten.

3. 'Gemeenten kunnen mij om een eigen bijdrage vragen voor jeugdhulp.' Antwoord: Gemeenten mogen geen eigen bijdrage vragen. Er geldt wèl een ouderbijdrage voor jeugdhulp met verblijf. De jeugdhulpplicht betekent voor een gemeente dat zij wettelijk verplicht is hulp of ondersteuning te bieden aan een kind of gezin die dat nodig heeft.

4. 'Wij hebben al jaren dezelfde zorgaanbieder en begeleider voor ons kind. Vanaf volgend jaar wordt dat anders.' Antwoord: In de Jeugdwet is geregeld dat kinderen en jongeren die nu jeugdhulp ontvangen, in 2015 recht hebben op zorg van dezelfde aanbieder als dit redelijkerwijs mogelijk is. De aanbieder bepaalt welke begeleider de zorg aan uw kind levert. Of en wanneer de zorg voor uw kind verandert, zal per instelling en per gemeente verschillen. Deze veranderingen vinden naar verwachting geleidelijk plaats omdat 2015 een overgangsjaar is. Voor kinderen in een pleeggezin geldt zelfs dat ze, zo lang de pleegzorg duurt, bij hetzelfde pleeggezin mogen blijven.

Op www.hoeverandertmijnzorg.nl/jeugd/jeugdzorg/misverstanden-jeugdwet staan meer misverstanden.