Geld voor mensen met minimumloon

Texelaars met een minimuminkomen krijgen in 2015 een extraatje van de gemeente. Deze eenmalige koopkrachttegemoetkoming is bedoeld om de gevolgen van bezuinigingen op te vangen en minima tegemoet te komen.

Voor een alleenstaande gaat het om een bedrag van €70,-, voor een alleenstaande ouder met minderjarige kinderen om €90,- en voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen is het bedrag €100,-. Het bedrag is belastingvrij. U kunt recht hebben op deze tegemoetkoming als u in de maand september van 2014 een inkomen hebt dat niet hoger is dan 110% van het sociaal minimum. Op het Overzicht Inkomensgrenzen op www.texel.nl kunt u zien welke inkomensgrens voor u van toepassing is. Er wordt niet naar uw vermogen gekeken. U kunt de koopkrachttegemoetkoming aanvragen tot en met 30 november 2014. Als u een uitkering of bijzondere bijstand van de gemeente ontvangt, hoeft u niets te doen. Aangezien uw gegevens dan bij ons bekend zijn, zal eind oktober 2014 de koopkrachttegemoetkoming aan u worden uitbetaald.

Indien u geen betaling heeft ontvangen en u bent van mening wel aan de voorwaarden te voldoen, dan kunt u alsnog een aanvraag indienen.

U kunt de koopkrachttegemoetkoming aanvragen door een aanvraagformulier in te vullen. Het formulier kunt u ophalen bij het gemeenteloket of opvragen via tel

14 0222. Daarnaast vindt u het aanvraagformulier ook op www.texel.nl/ekkt onder het kopje downloads. Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar: Postbus 200, 1790 AE te Den Burg. Doe dit uiterlijk 30 november 2014. Na deze datum kunt u de koopkrachttegemoetkoming niet meer aanvragen.


Verzorgingshuis

Mensen die al in een verzorgingshuis wonen, hoeven in 2015 door de veranderingen in de zorg niet te vertrekken.

Dat is volgens de gemeente ook een misverstand dat wel eens leeft rondom de Wmo. 'Mensen worden niet gedwongen om weer zelfstandig thuis te gaan wonen. Ze houden hun recht op een plaats in een instelling. Vanaf 2015 worden de voorwaarden voor wonen in een instelling wel strenger. Die voorwaarden gelden dan voor nieuwe cliënten. Dit is het gevolg van het kabinetsbeleid om mensen langer thuis te laten wonen.' De gemeente zal dan onderzoeken wat nodig is om mensen langer thuis te kunnen laten wonen.