Vernieuwingen op komst voor VMBO

Het VMBO op de OSG werkt de komende jaren aan vernieuwing, zodat leerlingen in de derde en de vierde zich weer meer specifiek op een beroep kunnen richten.

Het VMBO kent sinds vorig schooljaar het zogeheten intersectoraal programma wat inhoudt dat leerlingen in de derde en de vierde allemaal hetzelf lesaanbod hebben. Een specifieke keuze tussen consumptie, metaal, zorg of handel is er niet meer bij. Bedoeling is dat de leerlingen vanaf augustus 2016 het intersectoraal programma als basis houden en zich daarnaast verder verdiepen in een beroep waarin ze verder willen gaan. 'Bedoeling is vanaf augustus 2018 te examineren in het vernieuwde VMBO', aldus interim-rector Chris van Meurs tijdens het bezoek aan de ouderraad.

Van Meurs liet weten dat het gepersonaliseerd leren, dat momenteel in ontwikkeling is, in de toekomst mogelijkheden biedt voor vakken waarin beperkte interesse is. Via de computer en samenwerking tussen scholen is het mogelijk dergelijke vakken aan te blijven bieden. Als voorbeeld noemde hij een paar scholen elders die gezamenlijk via de computer Chinees aanbieden aan de leerlingen. Hij wees erop dat het gepersonaliseerd leren een ontwikkeling is die zich landelijk voordoet.