'Kom naar ons toe als er vragen zijn'

'Kom naar ons toe als er vragen zijn'. Het was een nadrukkelijk verzoek van interim-rector Chris van Meurs op de ouderavond tijdens een presentatie van de ontwikkelingen op school.

Hij verzocht ouders gewoon op de directie af te stappen als er vragen zijn. 'Kom naar ons toe in plaats van met een probleem rond te blijven lopen. Als bestuur willen we navolgbaar zijn in wat we doen en aanspreekbaar op de vraag waarom we iets doen.' De nieuwe interim-rector komt uit Bergen en is sinds tien jaar voorzitter van het college van bestuur van Scholen aan Zee in Den Helder, een scholengemeenschap met bijna drieduizend leerlingen. Voorheen was Van Meurs bestuurder van de voormalige Hogeschool Alkmaar en hij werkte bij de Open Universiteit in Heerlen en de universiteit in Nijmegen. Zijn aanstelling ging eerder dit jaar gepaard met wat strubbelingen in de raad, omdat de medezeggenschapsraad van de OSG niet was betrokken. Dat gebeurde later alsnog en daar werd dinsdagavond nog even kort bij stilgestaan.

Van Meurs is komend schooljaar verantwoordelijk voor algemene zaken en de financiƫn. Hij is drie dagen in de week op Texel. Hetzelfde geldt voor conrector Bert Spuij die tevens hoofd van de onderwijs ondersteunende dienst op Scholen aan Zee is. Hij is komend schooljaar op de OSG verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Hij heeft onder meer Magister onder zijn hoede, het systeem waarin gegevens van leerlingen worden bijgehouden en waarmee ouders de verrichtingen van hun kinderen kunnen volgen.

Koops, die in Oosterend woont, is dit schooljaar als conrector verantwoordelijk voor onderwijszaken en vernieuwingen in het onderwijs. Zij is vijf dagen per week op school. Koops was in het verleden directeur van De Fontein en De Akker en de afgelopen vijf jaar vestigingsdirecteur van Het Lyceum in Alkmaar, onderdeel van het Petrus Canisius College. Daar hield ze zich eveneens met vernieuwingen in het onderwijs bezig.

Onder haar leiding worden dit schooljaar vijf soorten van gepersonaliseerd leren nader onderzocht. Bedoeling is dat aan het eind van het schooljaar een keuze wordt gemaakt, zodat in het schooljaar 2015/2016 verder een richting kan worden ingeslagen. Gepersonaliseerd leren houdt in dat leerlingen op eigen manier en eigen tempo via laptop of tablet hun lessen volgen en huiswerk maken. Leraren komen meer in de rol van begeleider. Bedoeling is onder meer dat leerlingen dit schooljaar aangeven welke manier van gepersonaliseerd leren goed bevalt. Ook wordt dit schooljaar bekeken welke vorm goed aansluit bij de school.