Zeehond oosterburen geveld door griepvirus

De dode zeehonden die de afgelopen tijd bij de oosterburen in de Waddenzee zijn aangetroffen, zijn overleden aan een griepvirus.

Dat is naar voren gekomen uit pathologisch onderzoek dat in Hannover op kadavers van overleden zeehonden is verricht. Aangetoond is dat in ieder geval zeehonden die bij de Deense eilanden Anholt en Fano werden gevonden aan het griepvirus zijn overleden. Het vermoeden bestaat dat hetzelfde geldt voor de dode zeehonden die op de kust van de Duitse eilanden Helgoland, Amrum Föhr en Sylt werden aangetroffen. Of dat inderdaad hetzelfde influenzavirus is geweest, moet nog worden aangetoond.

Op de Duitse eilanden zijn volgens een gisteren in Duitsland verspreid persbericht van de universiteit van Hannover tot nu toe gezamenlijk 350 dode zeehonden gevonden. In Duitsland werd publiciteit aan de situatie gegeven om mensen te waarschuwen dat ze van dode zeehonden af moesten blijven. Het moest ook contact tussen honden op het strand en dode aangespoelde zeehonden voorkomen. In het Nederlandse deel van de Waddenzee zijn nog geen meldingen van dode zeehonden geweest.

Dat het om een griepvirus gaat, betekent vermoedelijk dat er geen uitbraak plaatsvindt die vergelijkbaar is met de vorige virusuitbraken onder gewone zeehonden in 2002 en 1988. Toen sloeg het zogeheten phocine distemper toe, waardoor veel zeehonden stierven en de populaties werd gehalveerd. Het nu vastgestelde influenzavirus kan beperkt blijven tot een lokaal gebied. Viroloog Ab Osterhaus, verbonden aan de Erasmus Universiteit en de universiteit van Hannover is één van de mensen die bij de onderzoeken betrokken is. Bij Ecomare worden de ontwikkelingen rond de zeehonden scherp in de gaten gehouden en er is overleg met alle betrokkenen.


Sochi Project

De prijzenregen voor The Sochi Project van onder andere oud-Texelaar Arnold van Bruggen houdt aan. Het journalistieke project waarin vijf jaar lang de Russische badplaats werd beschreven in aanloop naar de Winterspelen won zaterdag een Dutch Design Awards 2014. De prijs ging naar ontwerpers Jeroen Kummer and Arthur Herrman.