Aandacht voor waarde duisternis

Tijdens de Nacht van de Nacht van komende zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober, wordt er op het eiland op diverse manieren aandacht besteed aan de waarde van de duisternis.

Ecomare houdt zaterdag twee nachtwandelingen door het bos, de duinen en over het strand. Zaklampen blijven thuis, zodat deelnemers de duisternis extra goed kunnen beleven en ervaren ze van lieverlee meer gaan ruiken, horen en voelen als ze minder zien. Om 18.00 uur start een excursie voor gezinnen met kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud. Tijdens deze wandeling vertelt de gids spannende verhalen over Sommeltjes. Om 19.00 uur begint de tweede excursie die meer op volwassenen en oudere kinderen is gericht. Deelname kost €9,- voor volwassenen en €6,- voor kinderen. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.ecomare.nl en bij Ecomare zelf aan de receptie.

Sterrenwacht " De Jager" is zaterdag op twee plekken actief. Op de toren van de Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg wordt naar de sterrenhemel, de lichtvervuiling en vuurtorenlichten gekeken. Aanmelden voor deze activiteit kan dagelijks van 16.00 tot 21.00 uur bij Peter Ampt, tel 314259. De toegang is €2,- (tbv de kerk). Er wordt begonnen om 20.00 uur en om 21.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de Sterrenwacht tevens aanwezig in het nieuwe observatorium bij Ecomare om bezoekers wegwijs te maken in het heelal. Bij bewolkt weer is er een alternatief programma in het observatorium. Rond 18.00 uur kan gebeld worden naar 06-53340063 om te horen of het sterrenkijken doorgaat. De toegang is gratis.

Het IVN organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer 'Verhalen in het Bosje'. Vier Texelse verhalenvertellers vertellen in het donker in het Bosje (Het Doolhof) op de Hogeberg een verhaal. Deelname is gratis, warme kleding en iets om op te zitten zijn aanbevolen. Ontvangst is tussen 19.45 en 20.00 uur bij de hoofdingang van het Bosje.

Bij Bospaviljoen Het Turfveld aan de Nattevlakweg 2) houdt het IVN zaterdag van 18.30 tot 20.00 uur een kinderexcursie waarin nachtdieren en hun zintuigen centraal staan. De excursie is voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud en hun ouders. Aanmelden kan via texelseklokjes@planet.nl.

De Vogelwerkgroep is eveneens actief tijdens de Nacht van de Nacht. Excursieleider Vincent Stork wacht om 21.30 uur in het donker bij het hek van Utopia op de hoek van de Stuifweg en de Lancasterdijk. Hij vertelt over de effecten van lichtvervuiling in de nacht en de gevolgen voor vogels en de vogeltrek. Aanmelden is niet nodig, speciale schoenen ook niet. Het kan wel koud worden, waardoor warme kleding wordt aanbevolen. Het is de Nacht van de Nacht, omdat de klok om 3.00 uur weer een uur wordt teruggezet.