Afbeelding
Foto: Anita Witte

Strandhuisje houdt moedig vol

Het ziet er wat eenzaam uit: slechts één strandhuisje trof Anita Witte toen zij een wandeling langs het strand maakte. Een huisje dat misschien vergeten is bij het weghalen, een huisje dat juist trots en dapper standhoudt of een strandhuisje waarvoor misschien wel een jaarronde vergunning is afgegeven. Het laatste werd gekscherend verkondigd, de kans is het grootst dat het huisje als laatste resteerde in een serie van weggehaalde huisjes. Nog een paar dagen kan er immers van het strand worden genoten en vanaf november moet alles weer weg zijn.


Rechtswinkel

De Stichting Rechtswinkel Noord-Holland krijgt geen subsidie van €16.000,- voor een digitaal juridisch spreekuur voor bewoners van Texel. Volgens het college is een rechtswinkel geen verplicht voorgeschreven voorziening en is juridische advisering van inwoners ook geen wettelijke taak van de gemeente. Burgemeester en wethouders wijzen erop dat het Juridisch Loket landelijk al voor gratis juridisch advies zorgt en oppert dat het Sociaal Team Texel dat in 2015 operationeel moet worden een rol kan spelen. De rechtswinkel was in februari al op proef met een digitaal spreekuur begonnen. Het college besloot daarop te wachten voordat een besluit over de subsidieaanvraag zou worden genomen. Tijdens de proefperiode kreeg de rechtswinkel 21 vragen. Het college zegt de toevoegde waarde van het spreekuur als onvoldoende te beschouwen.


Theatergarantiefonds

De stichting Garantiefonds Theatervoorstellingen Texel krijgt vanaf 2015 een jaarlijkse subsidie van € 5.500,- van de gemeente. Dat heeft het college besloten. De jaarlijkse subsidie is bestemd voor de organisatie van theatervoorstellingen in Klif 12 in Den Hoorn. De evaluatie van het seizoen 2013-2014 toonde volgens het college aan dat de verzorging van circa veertig voorstellingen in Klif 12 een negatief saldo van € 24.326,00 opleverde. De gemeentelijke subsidie is bedoeld als ondersteuning voor het verzorgen van theateraanbod op Texel.