De kruising Pontweg, Keesomlaan en Westerweg.
De kruising Pontweg, Keesomlaan en Westerweg. Foto: Ton Zegers

Vragen over beruchte kruising

Texels Belang en VVD hebben het college opheldering gevraagd over de kruising Pontweg/Westerweg/Keesomlaan in Den Burg.

De gemeente en de provincie lieten van de week desgevraagd weten dat er wordt afgezien van een rotonde op die plek, terwijl het daar wel langere tijd naar uit heeft gezien. De afgelopen jaren is het rustig geweest op de kruising. Tussen 2006 en 2010 werden er acht verkeersongevallen geregistreerd.

Texels Belang wijst het college erop dat de gemeente in 2012 overeenstemming bereikte met de provincie om over te gaan tot de aanleg van een rotonde. De Pontweg is een provinciale weg, de Westerweg en de Keesomlaan zijn van de gemeente. In mei 2012 besloot het college in te stemmen met de aanleg. De kosten werden begroot op €715.564,-. Daarvan zou de gemeente €85.540,- betalen en de provincie de rest.

De partij wil van het college horen waarom de provincie van het plan afziet en of het college nog van plan is met Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van gedachten te wisselen over de rotonde. Het vorig college had in 2011, toen gedeputeerde Elisabeth Post (verkeer) een bezoek aan het eiland bracht, aangedrongen op een gezamenlijke aanpak van de kruising. Die werd toen speciaal voor de gelegenheid bezocht.

De VVD wil van het college weten wat er tussen 2012 en nu gebeurd is, waardoor de provincie toch niet akkoord gaat met een rotonde. De partij wil ook weten dat de financiële consequenties zijn. De beschikbaar gestelde €85.540,- kwam uit een budget van €150.000,- voor onderhoud aan wegen.

Texels Belang heeft het college gevraagd of de provincie Noord-Holland het gezamenlijke project eenzijdig kan opzeggen en wat er bedoeld wordt met een alternatief voor een rotonde op de kruising. De partij wil eveneens weten of het college 'onderkent dat het kruispunt één van de gevaarlijkste kruispunten op het eiland is' en waarom de raad niet eerder is geïnformeerd over de stand van zaken.