'Gast haakt af'

Logiesverstrekkers in het buitengebied merken het dat gasten soms afhaken, omdat ze voor hun werk goed internet nodig hebben.

Dat schrijft de vereniging van kleine logiesverstrekkers KLV in een brief aan raad en college. De brief is een pleidooi om wat te doen aan het huidige internet in het buitengebied. De KLV haakt daarmee aan bij een initiatief van de VVD om in het buitengebied glasvezel aan te leggen.

'Een gedeelte is nog voorzien van een verouderde koperkabel die de gevraagde capaciteit van tegenwoordig niet aankan', aldus het bestuur van de KLV.'Het minimale en gelijk ook maximale ADSL-abonnement dat afgesloten kan worden, is 8 MB, maar de geleverde MB's blijken in de praktijk niet hoger te komen dan 1 tot 3 MB. En hoe verder van de verdeelkast hoe slechter de downloadsnelheid.'

De situatie begint zich volgens de KLV daardoor te wreken bij gasten. 'Een paar jaar geleden werd geen of een mininiem netwerk bij de keuze voor een accommodatie acceptabel gevonden. Nu is het één van de belangrijkste criteria om voor een accommodatie te kiezen.' De gemeenteraad behandelt woensdag 22 oktober het voorstel van de VVD om een werkgroep in te stellen en om aanvraag voor provinciale subsidie voor te bereiden.