Psycholoog Geert van  Atteveld houdt elke vrijdag spreekuur op Texxel.
Psycholoog Geert van Atteveld houdt elke vrijdag spreekuur op Texxel. Foto: Gerard Timmerman

Psycholoog start praktijk op Texel

Psycholoog Drs. Geert van Atteveld uit Alphen aan de Rijn vestigt zich op Texel. Elke vrijdag houdt hij spreekuur in zijn prakijk aan de Keesomlaan.

Hij omschrijft zichzelf als een dieptepsycholoog. 'Ik ga met mijn cliënten op zoek naar de oorsprong van hun problemen en leer hen de vaardigheden aan om die op te lossen. Veel fysieke klachten hebben een psychische oorsprong. Denk maar aan lage rugklachten bij mensen die zich in een situatie bevinden die ze niet aankunnen. Bijvoorbeeld door hogere werkdruk, minder tijd om tussendoor te ontspannen en toch goed willen/moeten presteren. Ze proberen zich staande te houden, voornamelijk door hun spieren aan te spannen. Eerst gaan ze naar de fysiotherapeut, maar uiteindelijk hebben ze een hernia te pakken. Spanningshoofdpijn komt voor bij mensen die voortdurend onder spanning staan. Het belemmert de bloedsomloop en een goede stofwisseling. Ik leer mensen hoe je met zo'n (werk)situatie omgaat. Je kunt veel dingen doen, als je efficiënt omgaat met je tijd, geregeld afstand neemt en ontspant.'

Ik ben van de oude school en psycho-analytisch/psychodynamisch en psychofarmacologisch opgeleid. Na mijn opleiding psychologie heb ik medicijnen gestudeerd, die van invloed zijn op de menselijke psyche.' Ook is hij afgestudeerd in de klinische psychologie op psychosomatiek (de lichamelijke klachten waarvan de oorsprong psychologisch is). 'Daarnaast heb ik een groot deel van mijn studie besteed aan seksuologie, oftewel die problemen die mensen meestal erg gênant vinden, maar die het leven diepgaand beïnvloeden. Ik heb mij voortdurend bijgeschoold en een tijdlang gespecialiseerd in mensen met oorlogstrauma's, posttraumatische stress-stoornissen, burnout, relatie- en verslavingsproblemen. Daarnaast de angsten, fobieën en depressies. Methoden die ik voor de behandeling gebruik zijn gesprekstherapieën, hypnotherapie, EMDR, cognitieve gedragstherapie, enz. Welke er op wat voor moment gebruikt wordt hangt af van de verwachte effectiviteit.' Sporters en dansers leert hij met behulp van hypnotherapie hun kracht, conditie en/of weerstand te verbeteren. 'Kracht en conditie is bij sport van belang, weerstand bij mensen met fysieke ziektes.' Hij is te bereiken via 06-40894517.