VVD wil actie ondernemen voor aanleg glasvezel in buitengebied

Texel moet zich inspannen om subsidie van de provincie Noord-Holland te krijgen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied.

Dat is de strekking van een initiatiefvoorstel van de VVD aan de gemeenteraad. Concreet gaat het om een provinciale subsidieregeling voor hoogwaardige communicatienetwerken. Organisaties die een beroep doen op de regeling kunnen een bijdrage van maximaal €250.000,-. voor de voorbereidende werkzaamheden krijgen. De regeling, die in 2013 van start ging, was een dusdanig succes dat de beschikbare pot van anderhalf miljoen euro al leeg is, maar de provincie bekijkt momenteel of er nog wat extra geld in de pot kan worden gedoneerd. De VVD pleit ervoor dat de gemeente een overlegstructuur van bewoners, bedrijfsleven en marktpartijen sticht die zich met glasvezel gaat bezighouden. 'Start nu met de voorbereiding voor een aanvraag, zodat deze direct kan worden ingediend als de provincie nieuwe gelden heeft gevonden', aldus Nick Ran (VVD). De gemeente moet in het geheel een ondersteunende en faciliterende rol krijgen. Texel 2010, D66 en het CDA (gezamenlijk goed voor zeven van de vijftien zetels in de gemeenteraad) hebben zich inmiddels achter het voorstel geschaard. Dat kwam donderdagavond ter sprake in de raadscommissie. Texels Belang en PvdA zeiden het met de achterban te gaan bespreken.

Wethouder Eric Hercules gaf de politieke partijen het advies het voorstel 'te omarmen'. Hij stelde dat er in totaal ongeveer vijf miljoen euro nodig zal zijn om het buitengebied van glasvezel te voorzien. Op het moment is internet in het buitengebied nog een lastig verhaal bij gebrek aan glasvezel. Een tijdje geleden kaartte Ricardo de Graaf van 't Woutershok dat probleem namens diverse recreatieondernemers in De Dennen en bewoners van de Rozendijk bij de politieke partijen aan. Het voorstel komt op 22 oktober aan de orde in de raadsvergadering.