Transportbedrijf Eelman plaatst de twee lichtkoepels op het terrein van Flora.
Transportbedrijf Eelman plaatst de twee lichtkoepels op het terrein van Flora. Foto: André Eelman

Lichtkoepels IJmuiden naar Flora

Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora heeft sinds afgelopen week een paar bijzondere nieuwe aanwinsten binnengekregen. Het betreffen namelijk de havenlichten van de pieren van IJmuiden.

Rijkswaterstaat is momenteel bezig met groot onderhoud aan de pieren van IJmuiden. Naast het herstellen van het betonwerk zijn ook de havenlichten, die op de kop van de pieren staan, vervangen. De ijzeren lichtkoepels op de stenen vuurtorentjes van de Noord-en Zuidpier zijn vervangen voor kunststof exemplaren. Via Rijkswaterstaat werden een groene en een rode lichtkoepel aan het juttersmuseum aangeboden. Transportbedrijf Eelman bracht de grote havenlichten afgelopen vrijdag naar Flora alwaar ze een plek gaan krijgen op het museumterrein. Ook de lampen en een prisma uit één van de lichtkoepels gingen mee naar Texel.


Nesrin During

De Texelse kunstenaar Nesrin During is geselecteerd voor de dertiende Westerwald Prijs 2014. De Oosterendse is geselecteerd uit 724 keramisten. Momenteel exposeert ze in het Keramikmuseum Westerwald in Duitsland waar ze is uitgenodigd in de categorie 'sculptuur- installatie'.