'Wijsneus moet maatregelen nemen'

De Wijsneus in De Koog moet binnen veertien dagen geluidsbeperkende maatregelen treffen voor de overlast die buurvrouw Jannie Wiegmans van het café aan de Dorpsstraat ondervindt.

Dat heeft de rechter bepaald in de zaak tussen exploitant Nick Ran en pandeigenaar Talsma Vastgoed en Wiegmans die overlast ondervindt van het geluid van de Wijsneus. Zij bracht de zaak afgelopen augustus aan bij de rechter omdat ze naar eigen zeggen "geen oog meer dichtdeed" door met name harde basdreunen uit het vlakbij haar woning gesitueerde feestcafé en omdat jarenlang overleg volgens haar niets had opgeleverd. In september 2012 haalde ze even opgelucht adem, toen de gemeente het horecabedrijf met een zogenoemd maatwerkbesluit dwong de geluidproductie te beperken. Binnen een paar maanden veegde de rechtbank dat besluit echter om bestuursrechtelijke redenen van tafel. Inmiddels lijdt zowel haar geestelijke als lichamelijke gezondheid onder de situatie, zo betoogde haar advocaat Gerben Creutzberg bij de rechter. Die hield de zaak in augustus in eerste instantie nog aan, nadat ze de partijen aan de onderhandelingstafel had gekregen om te proberen in onderling overleg alsnog een oplossing te zoeken. Hoewel ze elkaar dicht naderden, kwam het niet tot een akkoord. Eind augustus werd duidelijk dat een gerechtelijke uitspraak in de zaak onvermijdelijk was. In het vonnis trekken Ran en Talsma Vastgoed BV aan het kortste eind. Binnen 14 dagen moet in De Wijsneus een zogenoemde BassCreator staan om te voorkomen dat de basdreunen voor overlast blijven zorgen. Aan de apparatuur moet volgens de rechter een geluidsbegrenzer worden gekoppeld, die afgeregeld en verzegeld wordt. Binnen drie weken na plaatsing moeten deskundigen de effecten beoordelen. Het vonnis is op belangrijke punten - conform de eis van Wiegmans - inhoudelijk gelijk aan het gemeentelijke maatwerkbesluit van september 2012. Ran en Talsma Vastgoed riskeren een boete van €5.000,- per dag(deel) als zij de bepalingen in het vonnis niet volgen. Dat bedrag kan maximaal oplopen tot €50.000,-.


Poll Texelhopper

In de poll over de Texelhopper in de krant van afgelopen vrijdag zijn wat woorden weggevallen in het diagram. Van de mensen die reageerden op de vraag 'of zij gebruik gaan maken van de Texelhopper', zei 88 procent van de respondenten 'nee' en 12 procent van hen zei 'ja'.