'Alle partijen moeten straks tevreden zijn'

Het plan 'Waterrijk De Cocksorp' lijkt veel steun te krijgen in de politiek. De partijen spraken dinsdag in de commissievergadering unaniem van een 'prachtig' plan, al zijn er nog wel wat hobbels op de weg. Het grootste struikelblok lijkt momenteel een parkeerplaats ter hoogte van de Kikkertstraat 34 (ter hoogte van de midgetgolfbaan).

De partijen moet tijdens de raadsvergadering beslissen over de aankoop van het plein dat nu toebehoort aan een pizzeria. Het plein moet na aanschaf van de gemeente tien jaar verhuurd worden aan de Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp die er waterelementen op aan wil brengen.

In het plan staat de linkerzijde van het plein ingeroosterd voor parkeerplaatsen en daar wringt de schoen bij mevrouw Van den. Bent die een praktijk daarnaast heeft. Het achterste gedeelte van het pand wordt bewoond. Mevrouw Van den Bent is bang dat er overlast ontstaat op het stuk dat nu nog een groenstrook is van Staatsbosbeheer. 'Het lijkt mij belangrijk dat beide partijen, de stichting en mevrouw Van den Bent - er samen uitkomen. De plannen zijn prachtig, maar iedereen moet er gelukkig mee zijn', was vervolgens de algemene tendens onder de verschillende politieke partijen. Arnold Langeveld van Waterrijke Perspectieven gaf aan dat hij hier het volste vertrouwen in heeft en er tijdens de gemeenteraadsvergadering wel een oplossing voor te hebben waar beide partijen zich in kunnen vinden.' Cees Hoogerheide van Sterk Texel vroeg Arnold Langeveld hoe het zat met het draagvlak in het dorp. 'Is iedereen voor dit plan en is het een goed idee om nog een bijeenkomst te houden voor alle bewoners van De Cocksdorp om hierin alle vragen te beantwoorden en het plan toe te dichten. Ik heb ook geluiden gehoord van mensen die minder positief waren.'

Volgens Langeveld volgt deze bijeenkomst spoedig en zijn de punten waar veel mensen over vielen al uit het plan gehaald. 'Ook wij willen een plan waar heel De Cocksdorp blij mee is.' Texel 2010 stelde vragen over de financiële risico's van het plan. Het college heeft de raad voorgesteld €205.087, - uit te trekken voor de aankoop van grond en Texel 2010 vroeg zich af wat er gebeurt als de plannen van de Stichting niet uit de verf blijken te komen. Wethouder Hercules benadrukte dat het een betrekkelijk risicoloze investering is, omdat de gemeente er hoe dan ook een mooi plein aan over houdt.

De inrichting van het plein met verharding en verlichting is nu al onderdeel van het bestaande plan voor herinrichting van de Kikkertstraat.