Wat ik zeggen wou

Landschap



Een nieuwe generatie agrariërs staat klaar om te gaan ondernemen op Texel. De jeugd heeft de toekomst maar wat voor agrarische toekomst op Texel wordt het? Jonge agrarische ondernemers hebben lef en veel ondernemingslust om in deze tijd met grondprijzen van €50.000,- per hectare een bedrijf over te nemen of uit te breiden. Dat vergt forse investeringen en enorme financiële lasten. De eerste reflex (eis van de bank?) is de zaken op grotere schaal aan te gaan pakken om een inkomen uit het bedrijf te krijgen waarmee de lasten gedragen kunnen worden. En daar ligt het probleem voor Texel: met de schaalvergroting en veranderd grondgebruik komt het unieke karakter van het Texels landschap in gevaar. Natuurlijk koestert Texel de agrarische ondernemers: het is een belangrijke sector. Maar natuurlijk koestert Texel ook haar unieke landschap, zoals vastgelegd in de kernwaarden van Texel. De aantrekkelijkheid van het eiland wordt bepaald door de diversiteit en het kleinschalige karakter van het eiland. De agrarische sector kan een bijdrage leveren om het beeld van Texel te behouden. Maar de liefde hoeft niet alleen van de agrarische kant te komen. We zullen wegen moeten zoeken om met hulp van de agrarische sector de aantrekkelijkheid van Texel te behouden. In 1998 is de agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw opgericht, waarbij de agrarische sector inspeelde op de maatschappelijke wens om natuur en landschap te beschermen. Een groot deel van de boeren op Texel werd lid van De Lieuw en deed mee aan de projecten. Er was een groot draagvlak bij de agrarische sector voor het natuur- en landschapsbeheer. Momenteel lijkt de betrokkenheid van de agrarische sector bij het in stand houden van natuur en het Texels landschap tanende. Er is een nieuwe generatie boeren.


Wellicht wordt het tijd om weer met elkaar in gesprek te gaan: de agrariër heeft zijn bedrijf nodig om van te leven, maar Texel heeft haar kenmerkende landschap en natuur nodig om te blijven leven.
De Texelse gemeenschap waardeert de jonge ondernemers, maar ze zijn wel ondernemer op Texel en niet in de Flevopolders of Noord-Frankrijk. Dat is de uitdaging! Kijk om je heen, wees je bewust van de rijkdom van het eiland, respecteer het unieke karakter van Texel en zoek hierin samen de toekomstmogelijkheden.


Veronne Koot,

Westerweg.

Naschrift redactie: De brief komt naar aanleiding van het kilveren van het aardkundig monument bij Den Hoorn. Een kwestie die verdeelde reacties oproept. In een volgende krant daarover meer.