Wat ik zeggen wou

Houtsnippers

De heer Stam vraagt zich in zijn brief in de Texelse Courant van 3 oktober jl. af of er door TexelEnergie gemeenschapsgeld is verspild bij de gecomposteerde houtsnippervoorraad aan de Hallerweg. Via deze brief wil ik hem, en mogelijk anderen, geruststellen dat er geen gemeenschapsgeld is verspild door TexelEnergie.

De heer Stam is geen lid van de coöperatie TexelEnergie. Alleen de leden van de coöperatie kunnen voorafgaand aan de jaarlijkse algemene ledenvergadering kennis nemen van de financiële verslaggeving van het bedrijf. Daarin wordt onder meer de besteding van subsidies toegelicht en verantwoord door middel van een accountantsverklaring. De leden kunnen over de jaarlijkse verantwoording vragen stellen die zo goed mogelijk worden beantwoord.

De bedoelde voorraad houtsnippers is in eerste instantie aangekocht voor een project voor de verwarming en koeling van het gemeentehuis. Gedurende het project heeft de gemeente besloten een andere koers te varen en de samenwerking met TexelEnergie beëindigd. TexelEnergie heeft de reeds gemaakte kosten hiervoor betaald. De voorraad houtsnippers is bewaard voor het project van 'De 99'.

TexelEnergie heeft helaas niet voorzien dat de vergunningverlening voor de houtkachel van 'De 99' vijf jaar in beslag zou nemen, drie jaar langer dan gedacht. Daardoor is de bewaarde brandstof niet meer geschikt voor de houtkachel. Deze schade neemt TexelEnergie eveneens als verlies, met als consequentie dat onze doelstelling langzamer wordt gerealiseerd.

Voor de aanschaf van de houtkachel is subsidie toegekend die ten goede komt aan de verduurzaming van het eiland, in het bijzonder de blokverwarming van 'De 99'. Voor de brandstof van de houtkachel is géén subsidie toegekend, dus ook niet voor de houtsnippers op de Hallerweg. De brandstof die nu voor de houtkachel wordt gebruikt, is uitsluitend afkomstig van hout uit de natuur op het eiland. Binnenkort zal een wettelijke milieukeuring op de houtkachel worden uitgevoerd.

Naast de subsidie voor de houtkachel was er ook subsidie toegekend voor de aanschaf van een zogenaamde pelletmachine. Hiermee kunnen houtsnippers tot hoogenergetische korrels worden geperst. De bedoeling was om dit apparaat door een team van De Bolder te laten bedienen, en zo passende arbeid te creëren. Jammer genoeg was dit deel van het project niet kostenneutraal uit te voeren. Deze subsidie is daarom niet benut en teruggegaan naar de provincie.

Tenslotte: TexelEnergie is een coöperatie van Texelaars, het is een organisatie zonder winstoogmerk. De leden hebben een ideaal: de verduurzaming van het eiland samen realiseren. Het past ons niet te proberen tot het uiterste de schade te verhalen, dat zou niet bijdragen aan het vergroten van de sociale cohesie die de coöperatie nastreeft. Wij bieden de mogelijkheid tot inspraak en het staat iedereen vrij bezwaar te maken tegen de projecten die wij initiëren. De toetsing van de vergunningsregels door de bevoegde instanties dient zorgvuldig te geschieden, wat in het proces van vergunning dan ook is gebeurd.

Via de ledenvergadering , maar ook rechtstreeks met de uitvoerende organisatie van TexelEnergie, kunnen leden direct invloed uitoefenen op de projecten en besteding van middelen ten bate van de verduurzaming van ons eiland. Wij nodigen de heer Stam dan ook van harte uit om lid te worden van TexelEnergie en mee te denken over de realisatie van het ideaal dat zoveel eilandbewoners koesteren.

Team TexelEnergie