Pianist Tomoaki Yoshidi (onder), celliste Ildikó Szabó en pianist István Lajkó treden op in het Hoornderkerkje.
Pianist Tomoaki Yoshidi (onder), celliste Ildikó Szabó en pianist István Lajkó treden op in het Hoornderkerkje. Foto: New Masters On Tour

Talentvolle solisten

New Masters On Tour is de titel van de concertserie van internationale muzikanten in het Hoornder kerkje. Het openingsconcert is maandag 13 oktober met pianist Tomoaki Yoshidi, celliste Ildikó Szabó en pianist István Lajkó. Het begint om 19.00 uur.

De serie is een initiatief van The International Holland Music Sessions (TIHMS). Perry Reitsma: 'Voor het opbouwen van een glansrijke carrière in de klassieke muziek is meer nodig dan alleen talent. Ook een goed opgezette begeleiding en podiumervaring zijn belangrijke voorwaarden voor succes. TIHMS begeleidt jonge, getalenteerde musici en maakt gebruik van haar internationale netwerk om deze muzikale talenten te ontdekken. Daarnaast helpt zij jonge musici op weg naar het internationale concertpodium. TIHMS staat wereldwijd hoog aangeschreven dankzij deze succesvolle formule waarmee zij dromen van getalenteerde musici tot werkelijkheid brengt. Masterclasses en individuele coaching staan hierbij centraal. Gerenommeerde musici en muziekpedagogen, verbonden aan topinstituten over de hele wereld, geven intensieve begeleiding aan een nieuwe generatie solisten. Daarnaast worden jonge musici geselecteerd die de mogelijkheid krijgen een eerste stap te zetten op weg naar het internationale concertpodium. Podiumervaring is een belangrijke factor bij het opbouwen van een glansrijke carrière. Daarom worden jonge musici uitgenodigd deel te nemen aan audities in belangrijke cultuurcentra, zoals Amsterdam, Beijing, Berlijn, Boedapest, etc.' De muzikanten uit de concertserie spelen overal in de wereld en geven in Nederland drie concerten. Eentje in het Concertgebouw in Amsterdam, in Theater Odeon in Zwolle en in het Hoornderkerkje. Dat de serie Texel aandoet is het werk van Reitsma, die verknocht is aan het eiland. 'Het Hoornder kerkje is een prachtige locatie voor dit concert.' Het concert van maandag bouwt voort op een lange muzikale historie. Toen Franz Liszt in 1885 aanschoof voor een diner in Villa Medici in Rome was daar ook een jongeman: Claude Debussy. Debussy had net de Prix de Rome gewonnen en Liszt uitte zijn waardering door 'Au bord d'une source' voor Debussy te spelen. De Franse componist noemde Liszt later de beste pianist ooit, een man die het pedaal hanteerde 'alsof hij ademhaalde'. De Japanse pianist Tomoaki Yoshida brengt de beide grootmeesters maandag bijeen op het fundament van Mozart. Na de pauze klinkt een vergelijkbare liaison van Beethoven en Prokofjev. Beethoven en Prokofjev hebben elkaar, anders dan Liszt en Debussy, nooit ontmoet. Toch zijn beide componisten verantwoordelijk voor een aantal dwarse hoogtepunten uit het cellorepertoire. Beethoven schreef maar liefst vijf cellosonates en maakte de cello daarmee volwassen. Prokofjev componeerde in een tijd dat hij in de Sovjet Unie onder vuur lag een meesterwerk voor Rostropovitsj. Het Hongaarse cello/pianoduo Ildikó Szabó en István Lajkó maken van Beethoven en Prokofjev een muzikale tractatie. Kaartverkoop bij de VVV en aan de deur. Entreel €16,-, voor CJP/Jongeren tot 30 jaar €8,- De Zonnebloem heeft kaarten beschikbaar en regelt evt. vervoer. Dit kan via Ria Bosken, tel. 315848 en Mieke Vlaming, 319342.