Volgelingen rabbijn 'bezetten' Dennenlust

De Israëlische rabbijn Eliezer Berland die eind vorige week naar Texel kwam met in zijn kielzog honderden volgelingen, is zaterdagavond weer vertrokken. Het verblijf van zóveel ultra-orthodoxe joden op Dennenlust en vakantieparken in de omgeving veroorzaakte de nodige opschudding en landelijke publiciteit.

Met honderden kwamen ze naar Texel, in het voetspoor van hun leider, rabbijn Elizier Berland, de 77-jarige religieus leider uit Israël die in eigen land wordt gezocht wegens ontucht. Hij was in september bij zijn aankomst in Nederland aangehouden op Schiphol, maar onder voorwaarden weer vrijgelaten. Tegen de rabbijn loopt een uitleveringsverzoek vanuit Israël waar de rechtbank zich op 17 november over buigt. De man is al twee jaar op de vlucht om uit handen van de Israëlische justitie te blijven. Hij dook onder meer op in Verenigde Staten, Italië, Zwitserland, Marokko, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Begin september wist hij in Johannesburg voor het laatst succesvol te ontsnappen aan de politie. Het nieuws dat hij op Texel Jom Kipoer (Dag van de vergeving) zou vieren, ging bij zijn volgelingen als een lopend vuurtje, waarna die massaal de boot naar Texel namen. Te voet, per auto of met openbaar vervoer gingen de meesten naar Dennenlust. Maar de familie Pranger, waar jaarlijks dit feest wordt gevierd, was op zóveel gasten niet ingesteld. De situatie escaleerde dermate dat gemeente en politie zich met de zaak gingen bemoeien. Maar het tij was niet meer te keren, door tenten en allerlei andere noodvoorzieningen te treffen probeerden ze er het beste van te maken. Dat zag de gemeente ook in, maar die legde de familie Pranger wel de verplichting op dat de situatie op het terrein uiterlijk zondag 5 oktober 14.00 uur moest worden teruggebracht naar die zoals deze volgens het bestemmingsplan en de eisen van (brand)veiligheid behoort te zijn. Dit onder last van dwangsom. Op het park waren enkele grote tenten neergezet waar het verbroederingsfeest werd gevierd. Berland zelf verbleef op de Koorn-Aar, dat uitgroeide tot een soort bedevaartsoord. Zaterdagavond vertrok Berland naar verluidt met de boot van 21.00 uur naar de overkant. Daarna kwam ook een grote uittocht van zijn geloofsgenoten op gang. De vele orthodoxe joden die het eiland over gingen baarden veel opzien. Door hun kleding, uiterlijk en door hun niet-alledaagse gedrag, ook in het verkeer. Daarover deden de wildste verhalen de ronde, op Texel en ook in de (sociale) media. 'Beroering op Texel rond sex-rabbijn', kopte de Telegraaf. Het Journaal was op Texel en zond er zaterdagavond een item over uit en vele andere media hingen aan de telefoon of namen zelf een kijkje. Hoewel duidelijk herkenbaar en daardoor gemakkelijk over één kam te scheren, betrof het een gemêleerd gezelschap. Sommigen reden in dure auto's en huurden een huisje of chalet, anderen verplaatsten zich te voet en namen met een simpele slaapplaats genoegen.Ook waren er kinderen die langs de weg sieraden te koop aanboden.

Hoewel nog niet iedereen was vertrokken en op in het bos plaatselijk rommel werd aangetroffen, was maandag de rust aardig weergekeerd. Meer op pagina 5.