Fragment uit de film 'Platina Blues' over Thé Lau, geregisseerd door Threes Anna.
Fragment uit de film 'Platina Blues' over Thé Lau, geregisseerd door Threes Anna. Foto: Kris Dewitte

Film Threes Anna genomineerd

'Platina Blues', de film bij het gelijknamige album van Thé Lau geregisseerd door Threes Anna die vorige week in première ging op het Nederlands Film Festival is genomineerd voor een camera film festival in Tbilisi in Georgië.

De ongeneeslijk zieke frontman van The Scene vroeg de Texelse film- en theatermaker Threes Anna uit de PH-polder met wie hij bevriend is een film te maken bij zijn plaat Platina Blues. Het resultaat is een indrukwekkend document waarin hij in veertig aaneengesloten minuten zijn visioenen en gedachten beschrijft tijdens een doorwaakte nacht in het ziekenhuis, terwijl de morfine zijn arm in sijpelt. De regisseur koos niet voor de simpelste aanpak, maar besloot op een heel speciale manier te filmen, namelijk in één shot van 40 minuten. Dit komt maar zelden voor, in verband met de complexiteit voor crew en cast.

Het resultaat is een muzikale droomreis. In een indrukwekkende confrontatie met de dood beschrijft Lau een nacht in het ziekenhuis. Terwijl de klok tikt, wacht een man op wat gaat komen. Als de morfine begint te werken, slaat ook de angst voor de dood toe. In zijn hallucinaties reist hij door een web van herinneringen, beelden en emoties, tot er bijna een gevoel van berusting ontstaat.

De film is goed ontvangen. 'Opmerkelijk en overtuigend', schrijft Peter de Bruijn in zijn recensie in het NRC. Veel geld was er niet en ook niet veel tijd. De theatrale achtergrond van Threes Anna, die tien jaar de leiding had van theatergroep Dogtroep, is volgens De Bruijn goed zichtbaar. 'Ze werkt met schaduwen en videoprojecties, een beperkt aantal rekwisieten en vooral met dansers om de angstige en opstandige, introspectieve muziek te vangen.' Thé Lau wil dat de film te zijner tijd beschikbaar komt op Youtube en werkt aan een Engelstalige versie. Ook hoopt hij de muziek nog een keer live te kunnen uitvoeren. De film is op 30 september te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht en op 11 oktober in Eye in Amsterdam. Wellicht ook nog eens in de Texelse bioscoop, maar Threes Anna is er nog niet aan toegekomen hierover afspraken te maken met Cinema Texel.