Licht op maat

Nog dit jaar wordt begonnen met het vervangen van alle openbare verlichting op Texel door led-lampen. Belangrijk onderdeel daarvan is het installeren van een totaal ander verlichtingssysteem op de veerhaven 't Horntje. Dit past in het project 'Licht op maat'.

Als de raad ermee akkoord gaat zal de verlichting van de haven in één begroting met die van overig Texel worden meegenomen, zij het dat de kosten van het haventerrein voor rekening van Rijkswaterstaat komen. Gemeente, TESO en Rijkswaterstaat werken in deze nauw samen en houden rekening met het verlichtingsplan dat enkele jaren geleden door TU-student P. Lijklema in samenwerking met Gemeentewerken werd ontworpen. De huidige, thans afgeschreven havenverlichting is een belangrijke bron van 'lichtvervuiling'. De oranje gloed boven het terrein is op een groot deel van Texel te zien. De nieuwe verlichting is wit, straalt niet naar boven en zal op een groot deel van de haven 's nachts worden uitgeschakeld of gedimd. Om veiligheidsredenen wordt volledige duisternis echter ongewenst gevonden.

De nieuwe verlichting past in de plannen om de veerhaven een veel fraaier aanzien te geven en sluit tevens aan bij het bevorderen van één van de Texelse kernwaarden, namelijk de nachtelijke duisternis op het eiland.