Werkzaamheden aan de vernieuwing en renovatie kade van de NIOZ haven. Dinsdag ging de eerste damwand de grond in.
Werkzaamheden aan de vernieuwing en renovatie kade van de NIOZ haven. Dinsdag ging de eerste damwand de grond in. Foto: Gerard Timmerman

Eerste damwand NIOZ haven in de grond

Volop activiteiten in de NIOZ-haven, waar dinsdag de eerste damwand de grond in werd getrild voor verbreding en vergroting van de kade. In totaal gaan 183 'planken' van 18.30 meter lengte, 1.40 meter breed en een gewicht van drie ton de grond in.

Bij elkaar 243 meter damwand, die met militaire precisie op z'n plek wordt gezet. De nieuwe kade wordt tweeëenhalve meter breder, een halve meter hoger en krijgt een lengte van ruim tweehonderd meter, zodat er meer ruimte is om schepen af te meren en voor andere activiteiten. De kade wordt ongeveer zeshonderd vierkante meter groter. Andere werkzaamheden die gaan plaatsvinden zijn dat de NIOZ-steiger aan de andere kant van de haven wordt gerenoveerd, het ponton wordt onder handen genomen, de mosselsteiger krijgt een nieuw dek, de nettenloods wordt gerenoveerd en de elektrische voorzieningen verzwaard. Een miljoeneninvestering, die het (beter) mogelijk moet maken dat het NIOZ faciliteiten biedt aan bedrijven die het NIOZ graag ziet komen in de 'kennispolder'. Bedrijvigheid in het verlengde van het NIOZ, zoals het Zeewiercentrum, het testen van systemen voor zuivering van ballastwater, een aanlandingsplaats voor een proefboerderij op zee en voor een proefstation voor getijde-energie bij het NIOZ. Dergelijke activiteiten zorgen mogelijk voor extra werkgelegenheid. Het betreft volgens het NIOZ uitsluitend werkzaamheden die zijn gerelateerd aan het instituut.

Opdrachtgever van het werk is NIOZ Haven BV, van de vijf bedrijven die inschreven kwam de combinatie Ooms Construction en Colijn aannemersbedrijf als winnaar uit de bus. Dat maakt gebruik van de diensten van meerdere Texelse bedrijven, zo waren er woensdag een stuk of acht Texelaars aan het werk op de kade. Uitvoerder is Piet Manshanden, die in 1991 bij de aanleg van de bestaande haven op de kraan zat. Het ontwerp van de kade is gemaakt door bureau Haskoning, dat ook toezicht houdt. Het werk liep een paar weken vertraging op in verband met onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. In verband hiermee moest onder meer de kade worden ontruimd. Inmiddels is dit onderzoek op de kade door het bedrijf REASeuro explosieven ondezoek afgerond. Hierbij zijn gaten geboord en zijn op grote diepte electromagnetische metingen verricht. Verderop de haven was woensdag nog onderzoek gaande in een verdacht gebied.

Toen dinsdagmorgen dan eindelijk de eerste damwand de grond in werd getrild, werden op de haven de vlaggen gehesen. Om te voorkomen dat trilling en geluid via het water de natuur verstoren, is in de haveningang een bellenscherm aangebracht, wat een dempend effect heeft. De damwand is aan de buitenkant voorzien van een coating, die de duurzaamheid van de platen moet verhogen. Dit moet voorkomen dat er gaten in ontstaan, zoals bij de oude damwand uit 1991 het geval is. Als de damwand staat, wordt een deel van de grond weggegraven, zodat de ankerstangen van circa dertig meter lengte worden aangebracht en ter conservering ook zinkanodes (kathodische bescherming). Als dit is gebeurd, wordt de grond weer aangevuld tot een halve meter boven het oude niveau en van plaveisel voorzien, zodat de kade niet meer zoals voorheen onder water loopt. Het werk neemt ongeveer een half jaar in beslag.