Woontij wil meer huizen bouwen

Woontij wil de kernvoorraad woningen de komende drie jaar uitbreiden van 1300 naar 1400. Dat liet directeur Jan van Andel weten tijdens de bijeenkomst over de nieuwe lokale woonvisie.

Volgens Woontij zijn er meer woningen nodig door de vergrijzing en de ontgroening op het eiland. De trend dat ouderen langer thuis blijven wonen in plaats van naar een verzorgingshuis te gaan, speelt eveneens een rol. Daardoor komen er naar verwachting ook minder woningen vrij. Woontij wil nieuwbouw mede mogelijk maken door woningen uit de bestaande voorraad aan particulieren te verkopen. Dat systeem is nu ook al van kracht. 'We moeten blijven vernieuwen om ook over twintig jaar nog geschikte woningen te kunnen blijven aanbieden.'

Van Andel wees erop dat de helft van het huidige 'tekort' aan honderd woningen is ontstaan door vertragingen in procedures. Daardoor worden 55 woningen later gebouwd dan vastgelegd in de prestatie-afspraken tussen de gemeente en Woontij. Samen met Paul Buijsman (Duin Bouwbedrijf) heeft Van Andel ideeën op papier gezet om vertragingen op Texelse woningmarkt in de toekomst te voorkomen. 'Woontij zal zich hiervoor inzetten, maar heeft daar ook de gemeente en het bedrijfsleven bij nodig.'

Een kwalitatief tekort aan nultredenwoningen en betaalbare woningen is volgens Van Andel een ander knelpunt dat in de lucht hangt. Ter voorbereiding op de nieuwe visie wees hij er eveneens op dat er in het koopsegment een dreigend overschot aan éénsgezinswoningen gaat ontstaan. Dat gebeurt als mensen op leeftijd overlijden en een eigen huis achterlaten. Dat laatste werd tijdens de bijeenkomst vanuit de gemeente al benoemd onder de term 'uitvergrijzing'.

Met de bouw van nieuwe woningen wil Woontij zich in de toekomst vooral richten op de nultredenwoningen (ook wel 'woonaltijdwoningen' genoemd) die geschikt zijn voor elke leeftijd en ook voor mensen met een handicap. 'Van ons huidige bezit op Texel is 34 procent reeds een nultredenwoning. Landelijk is dat gemiddeld 30 procent bij woningcorporaties. In 2017 moet dit bij Woontij zijn gestegen naar 40 procent.' Streven is tevens dat in 2017 92 procent van de woningvoorraad van Woontij een groen energielabel heeft (is nu 84 procent) en dat dat percentage in 2010 honderd procent is.

Van Andel liet weten dat Woontij op het moment 1221 ingeschreven woningzoekenden kent. Een kwart daarvan (ruim driehonderd huishoudens) is actief op zoek naar een betaalbare huurwoning. Een gebruikelijke wachttijd zou twee jaar moeten zijn. Op Texel was het volgens Woontij in 2013 2,7 jaar en dit jaar is het opgelopen naar gemiddeld 3,5 jaar.