'Luister goed naar wensen bewoners'

Huizen die goed aansluiten bij de wensen van bewoners, ouderen die langer zelfstandig thuis blijven wonen en durven denken vanuit toekomstige generaties.

Het waren een aantal adviezen die donderdagavond voorbij kwamen tijdens de eerste avond over de nieuwe lokale woonvisie die de gemeente eind 2015 klaar wil hebben. De avond werd gehouden in het gemeentehuis waar vertegenwoordigers van de politieke partijen waren om te luisteren. De nieuwe visie wordt de opvolger van de huidige woonvisie uit 2008. Beschreven wordt welke kant het op moet met de woningmarkt om voldoende huizen te hebben die voldoen aan de behoeften en wensen op het eiland.

Makelaar Dennis Eelman kwam namens ondernemersvereniging TOP met het advies om, voordat er keuzes worden gemaakt, eerst goed te luisteren naar wensen van toekomstige bewoners. Ter illustratie had hij cijfers van Funda over Den Burg en De Koog bij zich, waaruit kon worden opgemaakt dat vraag en aanbod niet altijd bij elkaar aansluiten. Gesproken werd in Den Burg over liefst 265 serieuze zoekers, 116 koopwoningen en 45 recent verkochte koopwoningen. 'Maak niet te snel keuzes op basis van wensen van projectontwikkelaars, maar hoor ook wat bewoners vinden.'

De prijs van een huis is volgens Eelman een ander punt. 'Huizen worden soms te hoog in de markt gezet en dan moeten we als makelaars vanuit de NVM laten zien wat een juiste prijs is.'

Willeke Nederlof van de werkgroep Voor Mekaar in Strend (uit Oosterend) deed de suggesties niet te denken in het nu, maar in de toekomst. Als voorbeeld noemde ze de 'screenager' oftwel de mensen die tussen 1985 en 2000 zijn geboren. Dat is een belangrijke groep om in de nieuwe lokale woonvisie voor de toekomst rekening mee te houden. Nederlof kaartte ook aan dat de werkgroep druk bezig is om Oosterend vitaal te houden.

Tamara Kuijper, manager Zorg en Welzijn van Omring op Texel zette de trend uiteen dat ouderen in de toekomst langer thuis blijven wonen. Dat betekent naar verwachting een toename van thuiszorg. Het aantal bedden in de Gollards en de Hollewal daalt van circa 150 nu naar 99 in 2020 met daarna weer een lichte stijging. Die bedden zijn dan meer voor intensieve verzorging. Idee is dat Texelaars, met ondersteuning, zoveel mogelijk in het eigen dorp langer thuis blijven wonen.