Tupelo is uitgeroepen tot 'Best Folk Act of the Year'
Tupelo is uitgeroepen tot 'Best Folk Act of the Year' Foto: Onbekend

Folk en Americana

Folkband Tupelo uit Ierland geeft zondag 12 oktober een optreden in De Kiekendief op De Krim. Zij spelen een mix van traditionele Ierse folkmuziek en Americana. Muziektijdschrift 'Hot Press Magazine heeft de band uitgeroepen tot 'Best Folk Act of the Year'.

'Tupelo staat voor een sound die je uniek kunt noemen, het is een smeltkroes van de muzikale kwaliteiten van de individuele leden', zegt Ed van Bommel, via wiens contacten De Krim de band naar Texel heeft gehaald. De vier leden hebben allen een verschillende muzikale achtergrond, allemaal hebben ze een geheel akoestische opleiding. Tupelo staat voor een sound die je volgens Van Bommel uniek kunt noemen. 'Een smeltkroes van de muzikale kwaliteiten van de individuele leden. In de loop der jaren heeft Tupelo een scala aan instrumenten verzameld en deze geïntegreerd in hun muziek, waaronder een contrabas, akoestische gitaar, viool, mandoline, harmonica, dobro en diverse banjo's. Waarbij hun roots, de Ierse muziek, nooit vergeten wordt en altijd hoorbaar blijft. Het is een hardwerkende band, die volop geniet van het enorme succes van een indrukwekkend aantal optredens op grote festivals sinds de oprichting van de band.'

Tupelo heeft inmiddels een enorme grote schare fans. In mei 2011 brachten ze hun debuut album 'Dirty Money' uit. Een optreden op de 'All-Ireland Hurling Final' in Croke Park voor 80.000 mensen was dé grote kans en doorbraak. Verschillende tracks van het album (uitgebracht als singles) ontvingen lovende kritieken, evenals de optredens tijdens de radio uitzendingen van Ierse en Britse radiostations waaronder RTE Radio 1 en BBC Radio 2. In de zomer van 2012 maakte Tupelo zijn eerste buitenlandse tournee, waarbij ze onder meer Groot Brittannië en Denemarken aandeden. Later (in 2013) volgden Rusland, Frankrijk, Noorwegen en opnieuw (vanwege het enorme succes) Denemarken. Tupelo bestaat uit: James Cramer : Lead vocals, songwriter, banjo, coustic, guitar, guitjo en harmonica Kevin Duffy : Fiddle, mandolin and backing vocals Damien McMahon : Double bass en backing vocals Paul Murray : Acoustic guitar, dobro, mandolin, guitjo en backing vocals. Eerder dit jaar verscheen hun CD Push On en werd door pers en publiek positief ontvangen.


Het optreden is het tweede in de reeks die De Krim met regelmaat wil organiseren. Het eerste was van the Kilkennys, de derde zal waarschijnlijk in het teken staan van klassiek werk. Telefonisch reserveren kan bij De Krim (tel. 390118). Kaartjes kosten €12,50. Het concert begint om 15.00 uur. Aan de zaal kosten de kaartjes €15,-. Bezoekers van de vastewal worden door De Krim bij de boot opgehaald en rechtstreeks naar De Krim gebracht. Voor hun vervoer wordt dus gezorgd.