De start van de Texel Halve Marathon waarbij ruim 1600 lopers vanaf de Texelse boot over het eiland gingen.
De start van de Texel Halve Marathon waarbij ruim 1600 lopers vanaf de Texelse boot over het eiland gingen. Foto: Ton Zegers

'Maar weinig plekken waar je zó kunt lopen als hier'

Pip Tesselaar heeft zondag de achtste editie van de Texel Halve Marathon gewonnen in een tijd van 1.14.34 uur. Hij heeft hiermee het parcoursrecord, dat sinds 2012 op 1.09.12 staat, niet verbroken. Snelste vrouw was Immy Auck Kersbergen van Lionitas (Leeuwarden) in 1.20.29. Het startschot van de 'Waddeneditie' van de Texel Halve Marathon werd gegeven door Bram van de Klundert, directeur van het Waddenfonds.

Bijna een minuut later dan Tesselaar kwam Jan Venhuizen van Lionitas (Leeuwarden) als tweede over de meet (1:15:18). Als derde finishte Raymond Koen (Noordkop) in 1:16:51. Jaap Witte kwam onder luid applaus van de vele toeschouwers op de Groeneplaats als eerste Texelaar over de streep (1:19:05). Bij de dames ging de zilveren medaille naar Mireille Baart (Pallas '67), die de halve marathon in 1:23:34 uitliep. Ylona Kruis van AV Horror te Sneek sloot de top 3 met een eindtijd van 1:28:53. De eerste Texelse vrouw was Anika Smit uit De Waal in 1.35.05. 'Van de vier edities die ik gelopen heb, leek dit voor mij de langzaamste editie - al schelen mijn eindtijden niet veel van elkaar', vertelt winnaar Pip Tesselaar, die bij de start niet verwachtte als eerste te eindigen. 'Ronald Schröer, van wie ik zeker niet had gewonnen, was er niet, maar ook Jan Venhuizen (die als tweede eindigde, red.) is een sterke concurrent. Hij is een snelle starter, maar halverwege kon ik tegen mijn verwachting in op hem inlopen. Het ging goed, de start was wederom uniek, het parcours prachtig. Omdat de zon nog niet doorgekomen was voor ik finishte, was het bovendien niet te warm.' Bram van de Klundert, directeur van het Waddenfonds, gaf om 12.30 uur het startschot van de Texel Halve Marathon. Vanaf de Texelse boot, waar de sfeer er dankzij de percussiemuziek van Manos de Cuero goed inzat, startten vervolgens liefst 1647 deelnemers. Zij legden een parcours van 21 of 10 kilometer af, en onder deze atleten begaf zich ook Van de Klundert zelf. Als fervent hardloper wilde Van de Klundert de unieke Texelse hardloopwedstrijd graag eens meemaken. 'Het uitzicht was prachtig: ik heb genoten. Er zijn maar weinig plekken waar je zo kunt lopen als hier. Het was een ervaring om projecten te passeren waar het Waddenfonds een bijdrage aan heeft geleverd. Ook de start vanaf de boot van TESO, een voortvarend bedrijf en Texels' trots, vond ik erg bijzonder.' Op pagina 2 vertelt hij over het Waddenfonds. Kees Dros van de organisatie spreekt van een geslaagde editie: 'De sfeer is goed, er was veel publiek op de been en van alle kanten kwamen positieve geluiden. De 140 vrijwilligers hebben alles in goede banen weten te leiden - hopelijk hebben we volgend jaar weer zo'n prachtige editie.' Enkele toeschouwers die op 't Horntje hun auto in de berm hadden gezet, om dat de parkeerplaats vol was, baalden omdat ze bij terugkomst een bekeuring onder de ruitenwisser aantroffen.

De weersomstandigheden waren aangenaam: 19 graden, een zwakke zuidoostelijke wind en aardig wat zonneschijn. Prettig voor publiek dat in plukjes langs de route stond. Deelnemers werd aangeraden goed te drinken. Bij de EHBO-post kwamen na afloop desondanks meer oververhitte lopers aan dan tijdens voorgaande edities. Eén 21 km-loper ging op de Keesomlaan onderuit en kreeg verzorging in de ambulance. Zestien van de 1647 deelnemers aan de 21 of 10 kilometer bereikten de finish niet binnen de tijdslimiet. Aan de tweede editie van de afstand 'De 6', die tegelijkertijd met de halve marathon startte in Den Hoorn, deden 176 beginnend of jonge hardlopers mee. Voor de allerjongste atleten werd voorafgaand aan de halve marathon een Kidsrun georganiseerd in het centrum van Den Burg.

Winnaars 10 km: Mannen: 1. Henk Bakker (Loopgroep Groningen) in 33:07; 2. Rob ter Burg (Groningen Atletiek) in 33:30; 3. Michiel de Ruiter (Hylas Alkmaar) in 34:00. Snelste Texelaar: Cor Bijpost in 35:37. Vrouwen: 1. Jessica Oosterloo (Appelscha) in 35:18 (parcoursrecord); 2. Suzan Nieman (NOVA) in 37:14; 3. Margriet Berkhout (Hylas Alkmaar) in 37:51. Snelste Texelaar: Margot van der Ven in 44:57.

Winnaars 6 km: Mannen: 1. Riwam Silva (Mexico) in 21:34; 2. Aiwen Lobles (Den Helder) in 24:36; 3. Djoao Lobles (Noordkop) in 24:51. Snelste Texelaar: Jurian Röpke in 26:36. Vrouwen: Noa Zoon (Noordkop) in 26:39; 2. Marijke Weij (De Waal) in 31:14; 3. Maaike Hes (Amstelveen) in 31:30.

Deelnemers aan de halve marathon bij het verlaten van de boot.
Een kleurig lint lopers over het Molwerk op weg naar Den  Hoorn.
Lopers over het schelpenpad op weg naar Westerslag.
Jaap Witte, de snelste Texelaar op de halve, op weg naar een sterke tijd.
De deelnemers lieten al rennend hun hond  uit.
Met Den Burg in zicht hielden deze lopers de stemming er goed in.
Pip Tesselaar was de snelste man op de Texel Halve Marathon.
Immy Auck Kersbergen, de eerste vrouw op de 21 kilometer.
Norbert Kager gaat juichend over de finish
Ploegmaten onthalen hun teamgenoot bij de finish met applaus binnen.
Deelnemers zoeken hun naam achter op het gele loopshirt.