De bouw van de nieuwe veerboot Texelstroom is gestart. Aandeelhouders van TESO konden vrijdagavond al even proefzitten op de nieuwe bankjes.
De bouw van de nieuwe veerboot Texelstroom is gestart. Aandeelhouders van TESO konden vrijdagavond al even proefzitten op de nieuwe bankjes. Foto: Gerard Timmerman

Betrokken, kritisch en tikje chauvinistisch

De TESO-familie, zo zou je het legioen van aandeelhouders kunnen noemen dat vrijdag bijeenkwam voor de jaarlijkse algemene vergadering. Een hechte club, elk jaar veel dezelfde gezichten. Ze passen met z'n allen precies in De Koninghal.

Ze zijn betrokken, denken mee, zijn kritisch en daardoor van grote waarde. Aandeelhouders zijn niet alleen gebruiker, maar weten dat de bootdienst van grote invloed is op de eilandeconomie, zoals de boot weer afhankelijk is van het toerisme. Ze zijn ook een beetje chauvinistisch. Want het is wel hún boot en hún avond, want alleen wie zo'n aandelenpas heeft, mag naar binnen. Je mag er best worden gezien en kunt er je netwerk onderhouden. Waarom zouden sommigen anders vele duizenden euro's neerleggen voor een aandeel? Voor het dividend hoeven ze het niet te doen. Jaarlijks zes procent van de nominale waarde van vijfentwintig gulden. Minder dan een euro, voor het merendeel niet de moeite het op te halen bij de ING-bank. Ook die moet er geld bijleggen en stopt met die service. 'U bent welkom op ons kantoor op 't Horntje om het dividend te halen', zei Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Commissarissen. 'Maar de rit weegt bijna niet op tegen de kosten.' Het dividend vloeit al jaren naar de spaarpot van TESO, die mede daardoor niet naar de bank hoeft om geld te lenen voor de nieuwe schepen. Overigens ben je als aandeelhouder niet slecht uit, want tegenwoordig leveren die tien gratis knippen een hoger rendement dan wanneer je het geld op de bank laat staan. Met op de aandeelhoudersvergadering nog een bonus in de vorm van de catering van Ruud Boom. Daar is het natuurlijk allemaal niet om te doen, maar het draagt wel bij aan het TESO-gevoel, een volksgebruik dat er al meer dan honderd jaar voor zorgt dat we een excellente bootdienst hebben. De betrouwbaarste, de beste en nog de goedkoopste ook. Over chauvinisme gesproken.

Terug naar de vergadering. Bezocht door 345 aandeelhouders, die 354 stemmen uitbrachten over de herkiesbare commissaris Ria Kuip, in het dagelijks leven directeur van Uitgeverij Care4Cure BV te Amsterdam. De oud-Texelse werd herkozen met 335 stemmen, zodat ze met overtuigende meerderheid aan haar laatste periode kan beginnen. In haar toespraak schetste ze de bezoeken die de RvC eens per jaar brengt aan andere rederijen om te kijken hoe ze het daar doen. Ze vertelde hoe die hun omzet verhogen door elders een soortgelijke veerdienst te beginnen. 'Daar zit je dan met je Texelse aandeelhouders elders een veerdienst in te richten.' Geen optie dus. Anderen verhogen hun omzet door een busdienst of hotel te beginnen. 'Texel is een ondernemend eiland, mensen zien de gaten op tijd. Aandeelhouders zijn ook vaak ondernemers. Als TESO moeten wij die niet willen beconcurreren.' Wat blijft over? 'Kijken naar de eigen activiteiten, kan dat beter?' Ze stelde vast dat kwaliteitsverbetering bij TESO een continue proces is. Het tarief dan?: 'Je moet Cees de Waal eerst anderhalve minuut onder water houden, wil hij dat op de agenda te zetten.' Wat restte was Bestuursklas Texel, een initiatief van TESO om de bestuurlijke kwaliteit te verhogen en zo grip te houden op de besluitvorming. 'Niet uit de goede doelenpot van TESO, maar een welbegrepen eigenbelang.' Er is veel animo voor, volgend jaar start een tweede cursus. Wellicht levert het een nieuwe commissaris op, Dirk de Lugt zwaait volgend jaar af. (GT)