Anders bekeken

Broeder

Het huis ruikt heerlijk, peertjes staan op het vuur te pruttelen en appelflappen in de oven. Het geeft een plezierig gevoel. Na een dag hard werken even uitzakken en misschien iets leuks kijken op de tv. Kopje koffie erbij, nou dat gaat er wel in, de appelflappen zien er mooi uit, ze kunnen wel naar de bakwedstrijd met Martine Bijl. Je kent haar vast nog wel van "het zonnetje in huis". Wij moesten er altijd bar om lachen, de combi met de Kraaijkampen was geweldig. En de reclame van de groenten van Hak toverde altijd wel een glimlach op de lippen als je keek.

Bakken is weer in, ik zal zaterdag weer eens het oude recept van broeder maken. Bij ons thuis was het vroeger een traktatie, grauwe erwten met spek, boekweitgrutten, pannenkoeken of broeder op de laatste dag van de week. De combinatie van het deeg met rozijnen en de warme boter en suiker gaven je het gevoel dat je zat te snoepen met elkaar aan de tafel. Een ode aan de vreugde van het samenzijn.

Hoe anders het gevoel als we bij de koffie de beelden van de wereld draait door zien. Een Fransman, toerist en bergbeklimmer, wordt voor onze ogen bedreigd en onthoofd. Het filmpje dient als waarschuwing van de IS aan de Franse regering. Het is een kleine fractie van wat er zich de laatste tijd afspeelt aan de ergste vorm van terreur in onze wereld. De ooit zo mild begonnen Obama, die de gevangenissen in Quantanamo Bay wou afschaffen, die de oorlog in Afghanistan zo snel mogelijk wou beëindigen, neemt nu het voortouw en spreekt over het kwaad, de kanker, bestrijden en met elkaar de IS uitroeien. De krant van gisteren kopt: 'Nederland nu doelwit voor IS'. Ik word er unheimisch van, zes F16's worden ingezet. Duitsland stuurt een vliegtuig vol wapens. Het is oorlog.

De broederschap is ver te zoeken, we zijn terug in de tijd van de guillotine waar mensen zonder pardon op straat onthoofd werden. 'Alle menschen werden Brüder', een prachtig gedicht uit 1785 van Schiller en in 1823 gebruikt door Beethoven in zijn negende symfonie. U heeft het vast wel eens gehoord. In 1985 koos de Europese Unie het als volkslied. Het is een ode aan de vreugde.

De broederschap is heel ver te zoeken, er is ontstellend veel leed van ontheemde en ontwrichte gezinnen, gevlucht van huis en haard. Er zijn al vele slachtoffers gevallen, mensen als beesten behandeld. In Zwolle wordt een opvangkamp in orde gemaakt, ik hoop dat we de mensen daar een veilig heenkomen kunnen geven , met voedsel, een bed, medicatie , warmte en vertrouwen.

Als zusters en broeders voor elkaar.

Jozien