Wat ik zeggen wou

Texelhopper

Vorig jaar schreef ik al op deze plek over de komende pilot "Vervoer op Maat" met de elders in Nederland gehate belbusjes ten koste van de bus met vaste dienstregeling, en over het afschaffen van de ov-chipkaart op Texel. Die pilot is de grootste ramp voor de Texelse reizigers, maar vergeet ook de dagjesmensen en vakantiegangers niet. Belbusjes benemen ons, vaste Texelgangers, in ieder geval de vrijheid, want manlief en ik kunnen bijvoorbeeld na een iets te lange wandeling nooit meer spontaan de bus pakken voor de laatste paar haltes. Nee, daarvoor zouden we eerst een uur van tevoren zo'n belbusje moeten bestellen, terwijl wij voor het ultieme vakantiegevoel altijd op stap gaan zonder mobieltjes op zak. In onze vakantie passen geen belbusjes, punt uit.

In De Telegraaf van 18 juni en op de site van reizigersorganisatie Rover las ik dat de Texelse pilot in het leven geroepen is om het autoverkeer terug te dringen. Een loffelijk streven, maar als minder autoverkeer echt de doelstelling is, dan leg je P&R-terreinen aan met aansluiting op een goed en betrouwbaar ov-net, verhoog je de parkeertarieven en -vergunningen voor personenauto's, stel je autoluwe en autovrije zones in, enzovoort. Om het autoverkeer te verminderen, moet je het ov uitbreiden, en dus niet om zeep helpen, zoals gemeente Texel doet.

Het terechte protest van de gedupeerde Texelse busreizigers tegen de opheffing van bus 29 en het afschaffen van de ov-chipkaart, heeft "de overkant" luid en duidelijk bereikt. Vreemd vond ik dat de Texelse ondernemers zich niet uitspreken tegen de dreigende afbraak van het ov op hun eiland. Op de website van Rover staat immers te lezen dat talloze dagjesmensen en toeristen wegblijven als bus 29 en de ov-chipkaart verdwijnen (zie "Rover maakt zich grote zorgen over ov op Texel", 7 augustus). Boeren de Texelse ondernemers dan zó goed dat zij maling hebben aan het omzetverlies dankzij die pilot?

Ik ben in ieder geval blij dat bus 29 nog even rijdt. Zaterdag gaan wij weer naar ons vaste, fijne vakantiestekkie bij Jan en Resi in De Cocksdorp. En heel toevallig is daar woensdag 1 oktober om 19.00 uur in het Eierlandsche Huis de eerste informatieavond over de pilot (tweede avond op 8 oktober in Hotel De Lindeboom, Den Burg). Woensdagavond kan ik dan ter plekke vragen waarom Texel de ov-chipkaart afschaft terwijl die nu net in heel Nederland is ingevoerd. En waarom mensen de auto zouden willen laten staan zonder deugdelijk, klantvriendelijk en betaalbaar ov. En of die pilot niet gewoon een ordinaire bezuiniging is als gevolg van het door gemeente Texel en provincie Noord-Holland foutgeparkeerde gemeenschapsgeld op IJsland, een paar jaar geleden. Gemeenschapsgeld, opgehoest door u en mij, de brave belastingbetalers.

Ik wil woensdag eindelijk antwoord op al mijn vragen. En u? U laat zich toch ook niet zomaar van bus & brood beroven?

Anne van den Bergh,

Amsterdam.


Tevoko dames thuis tegen MOVE

De dames van Tevoko volleyballen spelen zaterdag tegen MOVE 1 uit Volendam/Edam. MOVE 1 is een jong en enthousiast team en staat na één wedstrijd te hebben gespeeld op de eerste plaats. Ondanks dat MOVE vorig jaar lager eindigde in de competitie dan Tevoko heeft Tevoko altijd moeite met het spel van MOVE. Het wordt een moelijke wedstrijd voor de Texelse dames, want MOVE 1 heeft zich versterkt ten opzichte van vorig seizoen. De Texelse selectie gaat de strijd aan met zeven dames (Joannie van Elk, Ivet Former, Marike Oostra, Liedeke IJdens, Meline Boekel, Sharen Daalder en Connie Joling). De wedstrijd begint om 13.45 uur in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. Publiek is welkom.