Mariëlle Nitzsche en Sabine Bremer trainen voor de tien van de Texel Halve Marathon.
Mariëlle Nitzsche en Sabine Bremer trainen voor de tien van de Texel Halve Marathon. Foto: Gerard Timmerman

'Je voelt je net de koningin'

'Ik moet een doel hebben, anders is het moeilijk om het lopen vol te houden', vertelt Sabine Bremer uit Oosterend over haar deelname aan de Texel Halve Marathon. Samen met buurvrouw Mariëlle Nitzsche loopt ze de tien kilometer.

De dames hebben er een stevig tempo in als ze dinsdag tegen de avond vertrekken voor een trainingsrondje rond Oosterend. Sabine: 'Ik heb wel eens gedacht aan de atletiekbaan, maar je kunt in deze omgeving zó heerlijk lopen. En het mooie is: we vertrekken gewoon van huis.' Mariëlle: 'Samen lopen stimuleert, het is erg gezellig.' Sabine: 'We kletsen onderweg wat af. Behalve als er veel wind staat, dan vallen we stil. Laatst kwam een man voorbij toen we lekker liepen te kleppen. ''Typisch vrouwen he'', zei die. Maar gelopen wordt er wel. En hoe. Drie keer per week trekken ze de loopschoenen aan voor een rondje, dit keer richting het surfstrandje. Voor Sabine wordt het de derde keer dat ze start vanaf de boot, voor Mariëlle de tweede keer. Sabine: 'Een prachtig evenement. Je voelt je net de koningin, met zoveel bekenden langs de kant die je aanmoedigen.' Mariëlle: 'Elke drie maanden proberen we aan een grote loop mee te doen. In februari deden we mee aan aan de Texel Trail en in mei de Stuwallenloop in Oosterbeek. Vijftien kilometer. Het parcours ging langzaam omhoog, best zwaar. Maar toen we ons van de winter opgaven voor de Halve van Texel, vonden we de (hele) halve marathon nog teveel, vandaar de tien.' Sabine. Maar we hebben ons wel opgegeven voor de halve van Schoorl. Dan wordt het echt spannend.' Mariëlle: 'Ger (Vlaming, haar man) die hem al eens heeft gelopen, zei dat het een mooie loop was.' Over streeftijden hebben ze het liever niet. Sabine: 'Tijd is niet belangrijk, als je het maar volhoudt.' Maar als het dan toch moet: onder de 54 minuten.

Maaike (15), de dochter van Sabine, loopt ook mee. 'Ik doe mee met de zes kilometer.' Maaike voetbalt al bij SV Oosterend, op de positie van 'laatste man'. De dames vonden dat ze wel wat extra conditie konden gebruiken en zo in het veld beter kunnen presteren. Zo komt het dat zondag twaalf meiden uit het team in Den Hoorn aan de start verschijnen. Maaike: 'We zijn begonnen met Start tot Run en trainen best veel. Gisteren hebben we nog zes kilometer gelopen.'