Texelaars maken kans op podiumplaatsen

Jaap Witte uit Den Burg en Robert Bakker uit De Koog zijn zondag enkele kanshebbers voor een podiumplaats bij de 21 km van de Texel Halve Marathon.

Witte doet voor het eerst mee op de 21 km na eerdere deelnames aan de 10 km. Bakker eindigde vorig jaar als derde achter Rens Dekkers en Cees Kersten van de overkant. Andere kanshebbers op een podiumplaats zijn Pip Tesselaar, Raymond Koen en Jan Venhuizen. Op de 10 km horen Texelaars Jelle van der Duim en Cor Bijpost tot de kanshebbers voor een podiumplaats. Zij gaan de strijd aan met Michiel de Ruiter (winnaar in 2012), Rob ter Burg en Luca Assorgia. Zij komen allen van de overkant. Bij de vrouwen wordt op de 10 km een strijd om de zege verwacht tussen Margriet Berkhout, Suzanne Nieman, Jessica Oosterloo en de Finse Sofie Lovdal. Zij is de vriendin van 10 km-kanshebber Ter Burg. Jan Frederici uit Den Burg en Jan van Dijk (beiden 67 jaar) zijn de oudste Texelaars op de 21 km. Oudste deelnemer op de 21 km is de 72-jarige Hans van den Brink uit Driehuizen. Theo Witte (74) uit Den Burg en Fup Krijnen (73) uit Oudeschild zijn de oudste Texelaars op de 10 km. De jongste Texelaars die meedoen (voor het eerst) zijn Adriaan Lap, Hidde van Lingen, Meline Boekel, Pieter Arensman, Wesley van den Berg en Quinten Vermeulen. Zij zijn 16 jaar oud.


Evenementendepot

Texel zou een depot met materialen voor sportevenementen moeten krijgen. Dat stelt Dick van der Weide, voorzitter van de Stichting Texel Atletiek die de Texel Halve Marathon organiseert.

Het pleidooi komt uit de praktijk. De stichting heeft voor het evenement onder meer een hoop dranghekken nodig en die worden nu ingevlogen uit Schagen omdat er op Texel onvoldoende zijn. Hetzelfde geldt voor bebording om omleidingen aan te geven. Dat moet ook allemaal van de overkant komen. Volgens Van der Weide zou het goed zijn te inventariseren wat er zoal nodig is. Het idee wordt gesteund door Albert Hoven, voorzitter van de Texelse Sportraad. 'Ik heb laatst al eens een gesprek hierover gehad met Van der Weide en het lijkt me een heel goed idee.' Volgens Hoven zou het goed zijn te kijken naar de invulling van zo'n depot, de financiering en het onderhoud. Als voorbeeld noemt hij pijlen om richtingen aan te geven, afzetlint, stopwatches, hesjes, fluitjes of een erepodium.