Het brandweerhuisje aan de Langeveldstraat zoals het tot voor kort stond.
Het brandweerhuisje aan de Langeveldstraat zoals het tot voor kort stond. Foto: Johan Reydon

Durper brandweerhuisje gesloopt

Commotie in De Cocksdorp, waar het oude brandweerhuisje aan de Langeveldstraat er sinds vorig weekend niet meer staat.

'Zonde hoor, ik ben er beroerd van', zegt Gelein Jansen. 'Het is nota bene afgebroken in het weekend van Open Monumentendag.' Jansen heeft zich er in het verleden sterk voor gemaakt om het brandweerhuisje op de monumentenlijst te krijgen. 'Dit was voor Texelse begrippen een uniek gebouw, in de oorspronkelijke staat waar destijds de brandspuit stond. Deze spuit is nog te zien in het Cultuurhistorisch Museum in De Waal.' Ook is geprobeerd het brandweerhuisje te verhuizen naar een andere plek, bij een museum van de Stichting Texels Museum of het museum in De Waal. Jansen maakte de volgende tekst over het brandweerhuisje:

'De brandweer kreeg bij de ontwikkeling van de polder en de aanleg van het dorp De Cocksdorp incl. kerkhof ook een kerk en brandweerhuisje. De meest voorkomende branden op boerderijen ontstonden door hooibroei en blikseminslag. Branden waren moeilijk te bestrijden vanwege de trage gang van zaken. Er moest iemand met een span paarden komen om de brandspuit te halen en voordat men bij de brand was waren kostbare minuten verloren gegaan. Een ander probleem was dat men soms niet beschikte over voldoende brandslangen.

Zo werd in 1884 bij brand op boerderij de Wamberg geen actie ondernomen omdat de brandspuit van De Cocksdorp defect was en de brandweer van Den Burg niet kwam opdagen omdat er daar niets van brand viel te bespeuren en het een alleenstaande boerderij betrof… Bij de brand na blikseminslag op hoeve Dorpzicht in 1899 was blussen voor de brandspuit een onmogelijke opgave. Bij de brand op hoeve Labora, ca.2,5 km vanaf het brandweerhuisje, kwam de brandspuit na anderhalf uur ter plaatse. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en de gemeenteraad eiste een reorganisatie van de brandweer van De Cocksdorp. Er kwam een vast korps en de vergoeding bedroeg fl.0,25 per uur. In 1920 werd de afgekeurde brandspuit buiten dienst gesteld.'

Het brandweerhuisje hoorde bij een woning die onlangs is verkocht. De eigenaar was gisteren niet te bereiken.