De hindernis met boomstammen in het Paradijs in De Dennen.
De hindernis met boomstammen in het Paradijs in De Dennen. Foto: Jeroen van Hattum

Mennen door het bos

Manoeuvres tussen drie platliggende boomstammen in het Paradijs in De Dennen, rijden over de brug en tussen de strobalen door langs de Westerweg en manoeuvreren door de waterbak bij manege Akenburg aan de Akenbuurt.

De meer dan negentig aanspanningen die van het weekend meededen aan het samengestelde menwedstrijden van Tussen Wad en Duin kregen er zondag allemaal mee te maken tijdens de afsluitende marathon. Piet Beers en zijn groom Birgit Sassenburg mochten 's ochtends al om 8.00 uur het spits afbijten, nadat zaterdag de dressuur- en vaardigheidswedstrijden waren gehouden. De start was extra vroeg als gevolg van het grote aantal deelnemers; circa twintig meer dan vorig jaar.

De Texelaars deden het goed in de einduitslag van de samengestelde menwedstrijd. Frouwke Eelman, die reed met haar dochter Willemijn Boon, pakte de eerste plaats in de categorie enkelspan pony's klasse één. Mandy Dekker werd tweede en Ellen Blom, met haar broer Jan Blom als groom, werd derde. Daphne de Ridder pakte met haar zus Celine de vijfde plaats. Kim Witte werd tweede in de categorie enkelspan pony's klasse twee en drie. Zaterdag had zij Stefan Witte bij zich als groom en zondag reed Margot Daalder mee op de aanspanning.

Piet Beers en Birgit Sassenburg werden achtste in de categorie enkelspan paarden klasse één. Jan Jacob Bakker en zijn dochter Marleen Bergamin legden beslag op de elfde plaats. De top drie was voor aanspanningen van de overkant. De categorie tweespan paarden klasse één, twee en drie kende twee Texelse aanspanningen. Cees Bakker, die reed met zijn dochter Denise als groom, werd zevende en Alphine Smit pakte met haar dochter Renette de negende plaats. In de hobbyklasse paarden enkelspan ging de overwinning naar Frans Bakker met dochter Emmie als groom. Freerk Broekstra, die reed met Michelle van Bennekom, werd in dezelfde klasse derde. Willem Goënga en Marit Visser werden zevende. Jaap Lap verscheen aan de start van de hobbyklasse tweespan paarden en reed met Irma Ipenburg en Linda Koolhof. Een uitslag werd in de uitslagenlijst niet vermeld. Lex Veeger deed officieus mee en kwam voor de dag met een vierspan pony's. De organisatie kende in Jacques Poppen ook nog een wereldkampioen tussen de deelnemers. Poppen, die een dwarsleasie heeft als gevolg van een auto-ongeluk, zit sinds 2005 in het Nederlands team voor gehandicapte menners en werd in 2008 individueel wereldkampioen en won in 2008 en 2012 in teamverband WK-goud. Op Texel pakte hij de vierde plaats in de categorie enkelspan paarden klasse drie.

De wedstrijden verliepen verder allemaal prima. Zaterdag was er even consternatie toen een vierspan onderuit ging en ambulances naar de manege moesten voor hulpverlening, maar mens en dier bleken er bij nader inzien goed vanaf te zijn gekomen. Verkeersregelaars leidden zondag de marathon in goede banen en langs het parcours zaten diverse juryleden om de verrichtingen van de deelnemers in de gaten te houden. Dierenartsen hielden voor, tijdens en na de wedstrijden de paarden en pony's in de gaten.